WK Nieuweplaat: Costa Rica – een indierock-paradijs

Tijdens het WK voetbal duiken we bij Nieuweplaat elke dag in de muziek van de deelnemers. Vandaag de nummer 23 in de FIFA World Ranking: Costa Rica. Costa Rica is het op één na onderste landje van Midden-Amerika en ligt boven Panama. Costa Rica is net ietsjes groter dan Nederland en staat vooral bekend om haar biodiversiteit en eco-toerisme. Een prima land om naar toe te gaan op vakantie, maar straks wil je er zéker heen, alleen al voor de muziek!

Muziek is geïntegreerd in de meeste Latijns Amerikaanse culturen en Costa Rica is daar zeker geen uitzondering op. Veel van de Costa Ricaanse muzikale tradities dateren van de koloniale tijd, toen de Spanjaarden Europese muziek aan land brachten. In de loop der tijd zijn deze stijlen vermengd met de muziek van de inheemse bevolking en de muziek van de nabije landen en Caraïbische eilanden. Zo luisteren ze in Costa Rica vooral salsa en de meer dansbare stijlen. Alhoewel, vooral de oudjes, want de jongere generatie luistert iets heel anders.

Rock
Een van de grootste scenes in Costa Rica is wel de rockscene. De meest populaire plek om livemuziek te zien is het Estadio Ricardo Saprissa Ayma (Saprissa Stadion) in San Jose. Dit stadion heeft plek voor ongeveer 24.000 mensen en hier hebben in het verleden bands gespeeld als bijvoorbeeld Aerosmith, Carlos Santana, Green Day, en Bon Jovi. Ook nu doen grote rockbands dit podium aan, of komen ze hier nog een keer terug.

Dat heeft ook invloed op de bands in Costa Rica. Een van de coolste en meest internationaal bekende bands is Las Robertas. Hun debuut Cry Out Loud in 2010 heeft ervoor gezorgd dat ze over de hele wereld konden spelen en beluisterd werden. Het trio staat bekend als pilaar van de locale scene, maar ook als hoofdambassadeur van de Costa Ricaanse gitaarmuziek. Ze hebben bijvoorbeeld bij KEXP opgetreden en dat is iets waar veel muzikanten alleen maar van kunnen dromen.

Dan heb je ook nog Colornoise. Ze hebben in 2011 hun eerste LP uitgebracht, in 2013 hun tweede album en in 2015 en 2016 nog een single. Waar de band nu is weten we niet, maar gelukkig hebben we de beelden nog:

Geheel in de tijdgeest van 1996 had Costa Rica ook hun eigen alternative rockband. Ze zijn een cross-over tussen een Costa Ricaanse Smash Mouth en Anouk uit Nederland. De band speelt nog steeds trouwens, dus waarschijnlijk waren ze ook ongeveer even populair:

Als je van reggae houdt, is Ojo de Buey jouw band. Deze Latin Reggaeband komt uit de hoofdstad van het land; San Jose. De band heeft nu twee albums uit en tourde al door de Verenigde Staten, Colombia, Panama, Nicaragua, El Salvador en Guatemala. Hun liedjes zijn catchy en het is lastig stil te blijven zitten als je ernaar luistert!

Omdat de jeugd zo rock-georiënteerd is, vind je in het land ook een grote underground scene vol veelbelovende bands. En dat zijn dan niet alleen maar hippe garage-bandjes, maar de sound vliegt van swingende electropop tot scheurende postpunk. Toch is er wel een lijn in te vinden, zo is bijna alles Spaanstalig en vind je door de muziek verweven rauwe energie en lichte Spaanse invloeden.

Dit is mijn persoonlijke favoriet, Cocofunka:

Over de indiescene van Costa Rica is ook een korte documentaire gemaakt. O, verrek, we hebben Colornoise ook weer gevonden! En Las Robertas kan natuurlijk ook niet ontbreken. De documentaire geeft een inkijkje in de muziekscene van San Jose en hoe de community (die almaar blijft groeien) in elkaar steekt. Omdat het zo’n snapshot is, zullen er in de tussentijd nog veel meer bandjes blijven ontstaan in Costa Rica. Maar bekijk in ieder geval nog even de documentaire, het is de moeite waard!

Fan geworden van Costa Rica? Je kan ze helaas niet meer aanmoedigen op het WK. Ze liggen er namelijk uit!

Meer weten over de muziek van de WK-landen? We schreven eerder vandaag al over Marokko.