WK Nieuweplaat: Senegal – Cuba en cryptocurrency

Tijdens het WK voetbal duiken we bij Nieuweplaat elke dag in de muziek van de deelnemers. Vandaag de nummer 27 in de FIFA World Ranking; Senegal. Dit land ligt in het westen van Afrika en is vooral bekend om de Dakar Rally, die eindigt in de hoofdstad Dakar. Daarnaast heeft Senegal ook prachtige stranden en hele mooie natuur. En zo veel goede muziek, dat dit artikel eindeloos lang zou kunnen worden. Maar geniet in ieder geval vast van deze selectie!

De allerbekendste Senegalese artiest is natuurlijk Akon. Hij is in de Verenigde Staten geboren, maar heeft in zijn jeugd in Senegal gewoond. Zijn ouders zijn Senegalees en zijn vader was een bekende jazzpercussionist. Akon heeft Senegal altijd als zijn thuisland beschouwd en investeert nu in grote projecten aldaar. Op zijn eigen site noemt hij zichzelf “visionary changemaker”en “Grammy-nominated, multi-platinum selling artist, producer, entrepreneur, and philanthropist Akon” en dat is niet overdreven. Zo bouwt hij nu ‘Crypto City’, een stad helemaal gefundeerd op zijn eigen cryptomunt ‘Akoin’ die Senegalezen in staat stelt om onafhankelijk van de overheid vooruitgang te boeken. En hoe bijzonder is het dat hij met onze eigen Ali-B en Yes-R een nummer heeft opgenomen!

Een bekende artiest die de Senegalese muziek in de jaren ‘90 geleden op de kaart zette, is Baaba Maal. Hij was in de voetsporen van zijn vader visser geworden, maar onder invloed van zijn vriend, de bekende blinde gitarist Mansour Seck, heeft hij ook gitaar leren spelen, waardoor hij uiteindelijk ook muziek ging studeren in de hoofdstad Dakar en later in Parijs. Hij tourde recent nog rond met Mumford & Sons, waarmee hij ook de EP Johannesburg opnam.

Maar persoonlijk vind ik zijn oude muziek veel vrolijker en feestelijker. Luister bijvoorbeeld naar Yele, uit 1992.

Er wordt nu nog steeds veel muziek gemaakt in Senegal. Een artiest van deze nieuwe lichting is Obree Daman, die eigenlijk Seydina Oumar Samb Guèye heet. Als tiener begon Obree Daman muziek te maken op school. Hij maakte toen RnB, Jazz en Reggae. In 2016 won hij een grote muziekprijs in Dakar en in hetzelfde jaar deed hij mee in The Voice Francophone Africa. Hoe ver hij is gekomen konden we niet vinden, maar dat maakt ook niet uit, want als je naar zijn muziek luistert, weet je dat hij er al lang is.

In de 19e eeuw bestond de helft van Cuba uit Afrikaanse slaven. Zij hadden hun eigen clubs, waar ze Cubaanse muziek mixten met Amerikaanse Salsamuziek. De Cubaanse muziekindustrie werd een enorm exportproduct, op hetzelfde moment dat Dakar de (culturele-) hoofdstad was van Frans West-Afrika. Op die manier kwam er steeds meer Cubaanse muziek Senegal binnen en ontstonden er bands die Cubaanse muziek maakten. Toen er in Dakar een grote nachtclub werd geopend, werd er een gelegenheidsbandje opgericht voor die avond. Dat werd Orchestra Boabab, die na dit optreden besloten als echte band bij elkaar te blijven.

En nu nog steeds is de Cubaanse invloed te merken in nieuwe muziek die wordt uitgebracht. Zoals bijvoorbeeld te horen is in dit nummer van Cheikh Lo:

Fan geworden van Senegal? Ga er dan heen, want het is er potverdorie mooi! Het is helaas te laat om ze aan te moedigen dit WK, want ze zijn in de voorrondes al uitgeschakeld.

Meer weten over de muziek van de WK-landen? Gisteren schreven we al over Mexico.