WK Nieuweplaat: Uruguay – Zingende psychologe en minimalistische hardrocker

Vooral dankzij de prestaties aan het begin van de twintigste eeuw, mag Uruguay zich een van de meest succesvolle voetbalnaties ter wereld noemen. Uruguay kroonde zich in 1930 tot eerste wereldkampioen voetbal ooit en was ook in 1950 de beste voetbalploeg op aarde. In Rusland kwam het niet zover. Frankrijk schakelde La Celeste in de kwartfinale uit. Gelukkig kent het land een grote muziektraditie om troost uit te putten. Drie Uruguayaanse artiesten die je zeker eens moet beluisteren.

No Te Va Gustar

No Te Va Gustar – vrij vertaald ‘je zult het niet leuk vinden’ – doet zijn bandnaam allesbehalve eer aan. De negenkoppige rockband is een van de populairste alternatieve latinbands in Zuid-Amerika. Leadzanger Emiliano Brancciari startte No Te Va Gustar in 1994 als rocktrio, maar breidde zijn band in de loop der jaren steeds meer uit. De extra muzikanten boden de band direct de mogelijkheid om verschillende stijlen aan hun rockmuziek toe te voegen. No Te Va Gustar kreeg het voor elkaar om onder meer reggae, salsa, ska en de Latijns-Amerikaanse theatervorm murga met rock te combineren. No Te Va Gustar heeft inmiddels acht studioalbums uitgebracht, waarvan de meeste onafhankelijk van een platenlabel en op eigen kosten zijn geproduceerd. ‘Voor ons tweede album tekenden we bij een label in de hoop dat het deuren voor ons zou openen, maar we verloren eigenlijk alleen maar controle over onze muziek’, verklaarde Brancciari al eens deze keuze. No Te Va Gustar heeft ook in de VS een behoorlijke fanbase opgebouwd, wat onder meer resulteerde in een optreden in Central Park in hartje New York.

Ana Prada

Als er iemand weet hoe je het brein van je luisteraars doorgrondt met muziek is het Ana Prada wel. Prada is namelijk niet alleen actief als singer-songwriter, maar ook een afgestudeerd psychologe. De afgelopen jaren zat haar muziekcarrière behoorlijk in de lift en dus heeft ze haar andere specialisme even op een lager pitje moeten zetten. De in Paysandu geboren zangeres begon als zangeres in muziekgroep La Otra, maar sinds 2006 staat Prada in haar eentje op het podium. Als solozangeres bracht zij tussen 2006 en 2013 een trilogie albums uit, waarop zij zich laat inspireren door de traditionele Uruguayaanse folclore. Toch is Ana Prada allesbehalve uit de tijd. Haar muziek is erg populair en wordt vaak gedraaid op radiostations in Uruguay, Argentinië en Spanje. Prada mocht zelfs al eens optreden op het vermaarde SXSW festival in de Verenigde Staten.

Señor Faraón

Snoeiharde gitaren, bluesinvloeden en een stevige scheut psychedelische rock. Dat is de muziek waar Ismael Varela zich als drummer van de Uruguayaanse rockband Hablan Por la Espalda veel mee bezighoudt. Maar Varela kent ook een hele andere kant. Onder zijn pseudoniem Señor Faraón laat de muzikant de minimalist in zichzelf los. Gewapend met akoestische gitaar is Señor Faraón de verpersoonlijking van de Uruguayaanse folkscene. Zijn breekbare stem en surrealistische songteksten maken Varela een van de meest populaire artiesten binnen de alternatieve Uruguayaanse muziekwereld. Señor Faraón was in 2015 verantwoordelijk voor de soundtrack van de populaire Uruguayaanse film Clever, die namens het Zuid-Amerikaanse land op verschillende internationale filmfestivals draaide.

 

Meer WK Nieuweplaat? Gisteren gingen we op bezoek bij Zweden en WK-finalist Frankrijk