| Nieuweplaat.nl http://www.nieuweplaat.nl Sun, 19 Aug 2018 14:19:02 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.8 Mitski – Be the Cowboy http://www.nieuweplaat.nl/album/mitski-be-the-cowboy/ http://www.nieuweplaat.nl/album/mitski-be-the-cowboy/#respond Sun, 19 Aug 2018 14:19:02 +0000 http://www.nieuweplaat.nl/?p=26823 Je eerste gedachten bij het luisteren zijn: Mitski moet vast haast hebben gehad bij de opnames! Veertien nummers in 32 minuten (slechts twee nummers...

Dit artikel Mitski – Be the Cowboy stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
Je eerste gedachten bij het luisteren zijn: Mitski moet vast haast hebben gehad bij de opnames! Veertien nummers in 32 minuten (slechts twee nummers zijn langer dan drie minuten) is in ieder geval geen standaard meer in de huidige tijd. Maar al snel kom je erachter dat in dat kleine tijdsbestek veel verstopt zit. Mitski verspilt op haar nieuwe album Be the Cowboy dan ook geen enkele seconde.

De drie uitgebrachte singles gaven al aan dat dit album uit meerdere vaatjes zou gaan tappen. Geyser, Nobody en Two Slow Dancers zijn alle drie heel verschillend. Geyser speelt met een wat ongemakkelijke sfeer verpakt in een bombastische wall of sound, terwijl Nobody meer zwoel en funky aandoet. En Two Slow Dancers is dan weer een rustige, droevige ballade. Wel lijkt de gehele sound ervan net wat toegankelijker dan haar vorige werken. De twee laatstgenoemden voelen daarbij ook nog aan als nummers met een duidelijke kop en staart. Wie daaruit echter opmaakt een elftal van dat soort nummers voorgeschoteld te krijgen komt nu echter bedrogen uit.

Nemen we het geheel van nummers in ogenschouw, dan lijkt isolatie de rode draad van Be the Cowboy. Die werkt twee kanten op. In de eerste plaats in eenzaamheid, waar Mitski flink in uitpakt in liedjes als Why Didn’t You Stop Me? of Washing Machine Heart. Het is isolatie doordrongen van spijt en verlangen naar liefde. ‘I know that I ended it / But why won’t you chase after me?’. Het spreekt boekdelen. En dan is er in de tweede plaats isolatie als vrijheid, met bijvoorbeeld de tekst uit Come into the Water: ‘Maybe I’m the same as all those men / writing songs of all they’re dreaming’. Het is de tweezijdige isolatie die een cowboy in zich draagt. De vrijheid van isolatie heeft een prijs. De vraag is waar de balans ligt en dat is waar Mitski op haar nieuwe plaat over verhaalt; de gekozen albumtitel meer dan toepasselijk.

Instrumentaal weet Mitski dat gevoel ook te verwoorden. Mitski zelf klinkt in het geheel van de instrumentatie namelijk alleen. De muzikale ondersteuning op het album lijkt meer in gedachten aanwezig, een metafoor voor chaotische gevoelens. Het laat Mitski’s stem ‘geïsoleerd’ overkomen. De verschillende genres die de revue passeren worden allemaal voor dat doel ingezet en weten in de kortstondige intensiteit van de nummers veel te bereiken. Het productieteam moet precies geweten hebben waar Mitski naar opzoek was. Voor hen een dikke pluim. Me and My Husband is daarbij een hoogtepunt. Het heeft een uitzonderlijk vrolijke connotatie. ‘Dance if ur lonesome’, schrijft ze op Spotify. En dat doen we dan ook maar.

Be the Cowboy voelt als een komen en gaan van vluchtige gedachten en het is dan ook pas in de context van de thematiek dat de nummers hun grootste waarden dragen. Wat in eerste instantie voelt als een haastig bij elkaar gespeeld geheel van een half uur, krijgt daarmee opeens een heel andere lading. Mitski heeft gegraven in haar gevoelens en presenteert ons nu een ijlend en geïsoleerd brein dat naarstig op zoek is naar iets of iemand om mee te delen. Het luisterend oor zijn is daarbij alles behalve een straf.

Dit artikel Mitski – Be the Cowboy stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
http://www.nieuweplaat.nl/album/mitski-be-the-cowboy/feed/ 0
Ariana Grande – Sweetener http://www.nieuweplaat.nl/album/ariana-grande-sweetener/ http://www.nieuweplaat.nl/album/ariana-grande-sweetener/#respond Sun, 19 Aug 2018 09:09:36 +0000 http://www.nieuweplaat.nl/?p=26819 Ze zit middenin de piek van haar succes en dus is haar nieuwste album Sweetener één van de paar platen binnen dit jaar waar...

Dit artikel Ariana Grande – Sweetener stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
Ze zit middenin de piek van haar succes en dus is haar nieuwste album Sweetener één van de paar platen binnen dit jaar waar met smart op gewacht werd. Na de aanslag en het daaropvolgende benefietconcert in en rondom Manchester vorig jaar, verdween Ariana Grande even van de radar om in de studio aan nieuwe muziek te werken. Uiteraard nam ze de Manchestergebeurtenissen met zich mee tijdens het schrijf- en opnameproces en dat heeft uiteindelijk haar meest persoonlijke album opgeleverd.

Het nachtegaaltje trapt haar nieuwe plaat af met Raindrops (An Angel Cried), een intro-track van 37 seconden die compleet acapella wordt neergezet. In Blazed (het tweede nummer) krijgt Ariana hulp van Pharrell Williams. Naast het feit dat we hem als gastartiest op deze track horen, zorgde hij ook voor de productie. En wat speelt hij het safe want Blazed klinkt als een oud bestandje dat al een paar jaar op zijn Macbook stond opgeslagen en hij voor deze gelegenheid maar aan Ariana heeft aangeboden. Weinig verrassend dus. Zo fijn was de combinatie tussen Ari en Nicki Minaj twee jaar geleden met Side To Side, zo irritant en inspiratieloos klinken de twee nu op een nummer getiteld The Light Is Coming, dat bijna een antwoord lijkt te zijn op Taylor Swift’s Look What You Made Me Do. Do we need to say more?

We switchen snel door naar track nummer vier: R.E.M. Opnieuw een Pharrell-productie met een aardige vibe maar muzikaal gezien jammer genoeg wel een liedje dat erg oppervlakkig overkomt. Liedje vijf is God Is A Woman, de tweede single die net voor de release van het album werd uitgebracht en waarvoor Ariana opnieuw de hulp inschakelde van hitmakers Max Martin en Savan Kotecha. De sound ervan doet hier en daar een beetje denken aan Side To Side. Het nachtegaaltje klinkt daardoor ook nu weer niet heel erg vernieuwend maar een hitsingle zoals deze heb je als commerciële popartiest nou eenmaal nodig.   

Het zesde nummer van het album is de titeltrack: Sweetener. Nu begint het al een beetje irritant te worden: de sound van Pharrell die op de één of andere manier niet matcht met Ariana’s kwaliteiten. Successful (track zeven) doet er nog even een schepje bovenop. We beginnen ons intussen al af te vragen waarom ze in godsnaam met hem in zee is gegaan. Everytime en Breathin komen weer van de hitmachine die Max Martin heet en zorgen ervoor dat we weer even mogen genieten. Vooral Breathin is rijp voor de hitlijsten! Mocht je als luisteraar nog op zoek zijn naar een Into You 2.0, dan hebben we die bij deze gevonden! Na dit hoogtepuntje volgt No Tears Left To Cry, een heerlijke poptrack die sinds de release (afgelopen april) nog steeds staat als een huis. Dit nummer mag zonder twijfel in de Top 3 van beste songs binnen haar korte carrière geplaatst worden!

Voor Borderline werd Missy Elliott aangehaald die het, los van wat oe’hoetjes hier en daar, alleen mag doen met een mager rapgedeelte halverwege. Had mevrouw dan maar helemaal weggelaten is onze conclusie. In Better Off  lijkt Ariana een bruggetje te maken naar het gladde geproduceerde materiaal waar Mariah Carey ons de laatste jaren mee lastig valt. Een aardig plaatje voor tijdens de late avonduurtjes maar daar houdt het dan ook wel bij op.

Tijdens Goodnight n Go en Pete Davidson neemt Ari weer even de rol van het perfecte R&B prinsesje aan. Een te makkelijk en voor de hand liggend trucje waar (in grote letters) het woord SAAI naast moet staan. Kent dit album überhaupt nog wel een happy end? Voor de laatste keer krijgen we met Get Well Soon een Pharrell Williams-productie voorgeschoteld. De piano-invloeden die we horen zorgen voor een lichte gospel-vibe maar het is dan meteen weer zó jammer dat Ariana zelf alle koortjes heeft in staan galmen. Nee, dit keer loopt het sprookje van ons favoriete popprinsesje niet goed af. Zelfs die paar hitsingles zijn wat ons betreft niet voldoende om dit album te kunnen redden van een vernederende ondergang…

Dit artikel Ariana Grande – Sweetener stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
http://www.nieuweplaat.nl/album/ariana-grande-sweetener/feed/ 0
Stefflon Don – Secure http://www.nieuweplaat.nl/album/stefflon-don-secure/ http://www.nieuweplaat.nl/album/stefflon-don-secure/#respond Sat, 18 Aug 2018 16:58:14 +0000 http://www.nieuweplaat.nl/?p=26813 De Britse hiphopsensatie Stefflon Don is er zeker niet eentje om overheen te slapen. De in Engeland geboren rapster met Jamaicaanse roots groeide op...

Dit artikel Stefflon Don – Secure stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
De Britse hiphopsensatie Stefflon Don is er zeker niet eentje om overheen te slapen. De in Engeland geboren rapster met Jamaicaanse roots groeide op in Rotterdam, verhuisde op haar veertiende terug naar de UK om vervolgens als kapster aan de slag te gaan. Dat bleek toch niet haar droombaan te zijn. Nee, rappen is wat Stefflon Don het liefste deed. Zo gezegd, zo gedaan. In 2016 tekende ze haar eerste recorddeal en kort daarna bracht ze haar eerste mixtape Real Thing uit. Hierna volgden heel wat samenwerkingen die onder andere door Steff’s aandeel grote hits werden. Bum Bum Tam Tam en Instruction zijn twee ‘kleine’ voorbeeldjes. Hoge verwachtingen voor haar tweede mixtape dus.

Die mixtape kwam afgelopen vrijdag uit. Secure heeft Stefflon Don hem genoemd. Secure heeft eigenlijk twee kanten. Een ‘bad b***’-kant en een ‘cheesy songs’-kant, je weet wel; van die oorwurmpjes die Jason Derulo maakt, of Sean Kingston een paar jaar geleden.

Laten we beginnen met de cheesy nummertjes. Pretty Girl is er zo één. Een meisje (Stefflon Don) en een jongen (rapper Tiggs Da Author) rappen op een vrolijk en zomers riedeltje over hun ‘puber’-relatieproblemen. Luister naar de verse ‘You know it ain’t never safe when I’m around/They said bad girls never do no good’ en je snapt het… Cheesy.

De volgende oorworm is een remix van misschien Stefflon Don’s grootste solohit tot nu toe; Hurtin’ Me. Vorig jaar bracht de rapper de track uit en inmiddels is ‘ie goed voor bijna honderd miljoen luisteraars op Spotify. Voor deze mixtape maakte ze ervan samen met Sean Paul, Popcaan en Sizzla. Ondanks de gastrappers is het nog steeds Steff die de show steelt door haar bijna soulvolle inbreng. Iets minder rap, maar iets meer zang. Hurtin’ Me is een feel-good nummer dat al na dertig seconde niet meer uit je hoofd gaat. Niet heel gek, want het refrein wordt tig keer herhaald. ‘I heard you got a new girlfriend and it’s hurtin’ me, me, me.’

Maar Stefflon Don heeft ook een andere kant. De ‘Pas op! Ik ben een bad b***h’-kant. Lil Bitch bijvoorbeeld. De titel van de track is precies wat je van het nummer mag verwachten. Op agressieve wijze rapt Steff alsof haar leven ervan afhangt. Ze zal eens even laten zien en horen wie hier de baddest in the game is. Alleen kennen we dat kunstje inmiddels wel. Rappers die heerlijk stoer proberen te doen.

En ook het kunstje over het hebben van moneys is iets dat al te vaak voorbij is gekomen. ‘On Gucci, Gucci/Louis, Louis, Louis’, rapt Steff in What You Want. Really?

Het is moeilijk om te zeggen, maar wat een slecht project is Secure. Er staan veel te veel cheesy nummers op de mixtape en zelfs als Stefflon Don niet cheesy probeert te doen, maakt ze het juist nóg meer cheesy. De teksten zijn voor de hand liggend en de muziek is niet speciaal genoeg om dat te verbloemen. Laten we Secure snel vergeten en snel doorgaan naar een volgende mixtape.

Dit artikel Stefflon Don – Secure stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
http://www.nieuweplaat.nl/album/stefflon-don-secure/feed/ 0
LP – Girls Go Wild http://www.nieuweplaat.nl/indie/lp-girls-go-wild/ http://www.nieuweplaat.nl/indie/lp-girls-go-wild/#respond Sat, 18 Aug 2018 08:18:25 +0000 http://www.nieuweplaat.nl/?p=26815 Singer/songwriter LP (Laura Pergolizzi is haar volledige naam) is al enkele jaren een gevestigde naam in Amerika. Nog voor dat ze zelf muziek uitbracht, schreef...

Dit artikel LP – Girls Go Wild stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
Singer/songwriter LP (Laura Pergolizzi is haar volledige naam) is al enkele jaren een gevestigde naam in Amerika. Nog voor dat ze zelf muziek uitbracht, schreef ze liedjes voor andere artiesten zoals Rihanna, Christina Aguilera, Cher en de Backstreet Boys. Twee jaar geleden beleefde ze met de single Lost On You haar definitieve doorbraak. Nu is er een nieuw album op komst. De titel en de release ervan zijn nog niet bekend maar een eerste single is er al wel een heet Girls Go Wild.

Dit artikel LP – Girls Go Wild stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
http://www.nieuweplaat.nl/indie/lp-girls-go-wild/feed/ 0
Death Cab For Cutie – Thank You For Today http://www.nieuweplaat.nl/album/death-cab-for-cutie-thank-you-for-today/ http://www.nieuweplaat.nl/album/death-cab-for-cutie-thank-you-for-today/#respond Fri, 17 Aug 2018 20:12:11 +0000 http://www.nieuweplaat.nl/?p=26810 Death Cab For Cutie heeft in de voorbije jaren flink wat geëxperimenteerd in stijl. Dat kan je vooral koppelen aan het vertrek van Chris...

Dit artikel Death Cab For Cutie – Thank You For Today stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
Death Cab For Cutie heeft in de voorbije jaren flink wat geëxperimenteerd in stijl. Dat kan je vooral koppelen aan het vertrek van Chris Walla. De medeoprichter gaf er in de aanloop naar Kintsugi de brui aan, wat een beetje een rommelig album opleverde. Het was zeker niet slecht, maar de cohesie miste. Op Thank You For Today is de lijn weer gevonden, al is dat niet per se een verbetering.

De groep is duidelijk op zoek geweest naar een bepaalde sfeer die het wil creëren, maar lijkt daardoor op veel nummers terug te vallen in dezelfde patronen. Dat breekt ze vooral op de eerste helft van de plaat een beetje op. Buiten het Pet Shop Boys aandoende synthpopnummer Summer Years, lijkt het allemaal wel heel veel op elkaar. Vanaf Autumn Love verandert dat. De track doet heel erg denken aan oude nummers van Death Cab For Cutie, maar toont vooral aan dat als je verliefd bent ook de herfst als een prachtig seizoen aanvoelt.

Ook Near/Far grijpt terug naar de doorbraakjaren van de groep, al haalt het het qua kwaliteit niet bij Autumn Love. Northern Lights komt daar wel bij in de buurt. Het is een lekker uptemponummer – zeker voor Death Cab For Cutie-begrippen – met bovendien nog een fijne toevoeging van buitenaf. Op het nummer is tijdens de refreinen namelijk ook de stem van Lauren Mayberry (CHRVCHES) te horen. Je moet je oren er goed voor spitsen, maar als je het eenmaal doorhebt, geeft het het nummer net dat speciale tintje mee.

Voor de ietwat mistroostige afsluiter 60 & Punk kruipt zanger Ben Gibbard in de huid van een zestigjarige punker, die zich afvraagt of het leven dat hij nu heeft wel beter was dan in zijn jeugd, toen hij nog dag na dag het wilde leven leidde. ‘There’s nothing elegant in being a drunk/It’s nothing righteous being 60 and punk/But when you’re looking in the mirror do you see/That kid that you used to be?’

Zonder twijfel is de tweede helft dus een stuk interessanter dan de toch maar matige eerste helft. I Dreamt We Spoke Again, Gold Rush, Your Hurricane en When We Drive zijn aardige liedjes, maar hebben amper toegevoegde waarde op een aardig album, dat een stuk sterker had kunnen zijn.

Thank You For Today kan je zien als een extra tussenalbum. Waarop Death Cab For Cutie na de uitstapjes van Kintsugi uiteindelijk de juiste toon weet te vinden. Wat dat betreft mogen ze liever nog vandaag dan morgen de studio induiken om een vervolg te maken.

Dit artikel Death Cab For Cutie – Thank You For Today stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
http://www.nieuweplaat.nl/album/death-cab-for-cutie-thank-you-for-today/feed/ 0
Jess Glynne – All I Am http://www.nieuweplaat.nl/pop/jess-glynne-all-i-am/ http://www.nieuweplaat.nl/pop/jess-glynne-all-i-am/#respond Fri, 17 Aug 2018 16:38:43 +0000 http://www.nieuweplaat.nl/?p=26808 Eerder deze week hintte Jess Glynne via haar social media naar de release van een nieuwe single. Vandaag is de lancering een feit en...

Dit artikel Jess Glynne – All I Am stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
Eerder deze week hintte Jess Glynne via haar social media naar de release van een nieuwe single. Vandaag is de lancering een feit en brengt ze ons All I Am. Het is de tweede single van haar langverwachte nieuwe album dat op 12 oktober wordt uitgebracht onder de titel Always In Between. De bijhorende video wordt vandaag ook meteen de wereld in geholpen. Glynne zegt daarover: ‘This video was so special to film.. I couldn’t be more lucky to have the people I do in my life and a lot of them are in this video. Here’s a little bit of me… I hope you love it xxxx’.

Dit artikel Jess Glynne – All I Am stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
http://www.nieuweplaat.nl/pop/jess-glynne-all-i-am/feed/ 0
Novastar – Holly http://www.nieuweplaat.nl/pop/novastar-holly/ http://www.nieuweplaat.nl/pop/novastar-holly/#respond Fri, 17 Aug 2018 10:56:00 +0000 http://www.nieuweplaat.nl/?p=26806 Na het pianorijke Home Is Not A Home begeleidt Novastar zich op zijn nieuwe single weer vooral op de gitaar. Holly is een ingetogen,...

Dit artikel Novastar – Holly stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
Na het pianorijke Home Is Not A Home begeleidt Novastar zich op zijn nieuwe single weer vooral op de gitaar. Holly is een ingetogen, maar daardoor niet minder fraai nummer van Joost Zweegers. Over een bijbehorend album is nog altijd bar weinig bekend gemaakt door de artiest, dus voorlopig doe je er goed aan om gewoon hiervan te genieten.

Dit artikel Novastar – Holly stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
http://www.nieuweplaat.nl/pop/novastar-holly/feed/ 0
The Kooks – Chicken Bone http://www.nieuweplaat.nl/indie/the-kooks-chicken-bone/ http://www.nieuweplaat.nl/indie/the-kooks-chicken-bone/#respond Fri, 17 Aug 2018 10:03:51 +0000 http://www.nieuweplaat.nl/?p=26804 Na hun Best Of Tour – die misschien rijkelijk vroeg in hun carrière kwam – zijn The Kooks weer helemaal terug aan het front. Let’s...

Dit artikel The Kooks – Chicken Bone stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
Na hun Best Of Tour – die misschien rijkelijk vroeg in hun carrière kwam – zijn The Kooks weer helemaal terug aan het front. Let’s Go Sunshine verschijnt over twee weken en dus gooien de britpoppers af en toe alvast een singletje de ether in. Dit keer is het de beurt aan Chicken Bone, prima en typische track voor The Kooks.

Dit artikel The Kooks – Chicken Bone stond als eerste op  | Nieuweplaat.nl.

]]>
http://www.nieuweplaat.nl/indie/the-kooks-chicken-bone/feed/ 0