Beyoncé – Lemonade

Waardering

8

9

9

9

Het is weer zover: Beyoncé bracht uit het niets weer een compleet nieuw visueel album uit. Niet geheel onaangekondigd ditmaal, maar het album is een grote verrassing. Het ambitieuze Lemonade telt twaalf nummers die als het ware de soundtrack zijn voor de bijbehorende film. Waar ze op haar vorige visual album de liefde vierde met haar man rapper Jay-Z, pakt ze hem dit keer keihard aan voor overspel en ontrouw.

Het zal je maar gebeuren. Je hebt de meest succesvolle zangeres aan de haak geslagen en dan opeens knalt ze keihard de deur voor je neus dicht. ‘Who the fuck do you think I is?’, zingt ze dreigend op het harde rocknummer Don’t Hurt Yourself. Bijgestaan door Jack White klinkt ze furieus. De muziek knalt hard en wild door. Op het einde klinkt ze vastbesloten: ‘If you try this again, you gon’ lose your wife!’ Heeft de New Yorker dan toch wat meer dan 99 problems…
Het is verrassend dat Beyoncé besloot om een album aan de ontrouw toe te wijden. De zangeres geeft nauwelijks interviews en lijkt altijd te willen streven naar perfectie. Of dit op het podium is of op haar instagram. We hebben Beyoncé nog nooit zo ‘menselijk’ gehoord. Het is daarom ook verfrissend dat Queen Bey zich zo open stelt. Op het reggae-achtige Hold Up houdt de leider van de BeyHive zich ook niet in. Het nummer bevat een fantastische sample van Yeah Yeah Yeah’s Maps, die weer afgeleid is van een tweet van Ezra Koenig (Vampire Weekend) uit 2011. Ze zingt zelfverzekerd tussen het refrein in heerlijke melodieën. Ook op het bouncy Sorry gaat ze nog even los, maar ze geeft niet op.

De tweede helft van het album is minder agressief. Op Daddy Lessons mixt ze country met New Orleans-brass muziek, en zoekt ze de connectie tussen haar vader en haar man. In eerste instantie komt het misschien over als een slappe toevoeging, maar als je de hele bijbehorende film bekijkt is het al snel duidelijk dat ieder nummer een betekenis heeft. Het simpele maar rauwe Sandcastles zingt ze in een kamer tegen haar geliefde. ‘Dishes smashed on my counter from our last encounter. Pictures snatched out the frame. Bitch, I scratched out your name and your face. What is it about you that I can’t erase, baby?,’ zingt ze emotioneel. Ze geeft haar familie niet zomaar op. Daarna horen we James Blake op het korte Forward, die vooral in de film mooi tot zijn recht komt. We zien de moeders van slachtoffers van politiegeweld met de foto’s van hun zoon. Het psychedelische Freedom met Kendrick Lamar is daarbij ook een zwaar politiek beladen nummer. Op slowjam All Night is alles weer in orde en klinkt ze optimistischer dan ooit.

Beyoncé heeft met Lemonade een geweldig en divers album afgeleverd. Wanneer Beyoncé op Formation het album eindigt met you know you that bitch when you cause all this conversation laat ze nog even duidelijk weten dat ze niet te stoppen is. Lemonade is de getuigenis van een sterke onafhankelijke artiest die zich niet zomaar aan de kant laat schuiven. En hoe? Well, she slayed!