Bob Dylan – Rough And Rowdy Ways

Waardering

6

Na acht jaar stilte komt folkzanger Bob Dylan met het nieuwe album Rough And Rowdy Ways. Met zijn, mogelijk laatste, album laat de 78-jarige verhalenverteller de luisteraar duizelen door zijn cryptische teksten en wijze woorden.

Rough And Rowdy Ways is het inmiddels 39e album van de legendarische Bob Dylan. De muziek is simplistisch, waardoor de focus meer op zijn bewoording komt te liggen. Dylan geeft met dit album bijna het gevoel dat hij al afscheid neemt van het leven met teksten als ‘I hope the gods will go easy on me‘ in het nummer I’ve Made Up My Mind To Give Myself To You en ‘I’ve allready outlived my life by far‘ in Mother Of Muses. Dit geeft het album soms ook een beetje een bedroevende sfeer.

Toch komt de bad boy in Dylan ook een aantal keer naar boven, onder andere in False Prophet en Goodbye Jimmy Read. Met zijn rauwe whiskystem en heerlijke uptempo blues is het duidelijk dat hij nog genoeg levensenergie in zich heeft. Het zijn wel de enige nummers op de plaat die je ook uitnodigen om mee te bewegen met de muziek.

In zijn teksten noemt Dylan vele bekende namen van mensen waar hij veel respect voor heeft. ‘If you want to remember, write down the names.’ Elvis, Martin Luther King, Jimmy Hendrix, Jimmy Reed en de voormalige Amerikaanse president Harry S. Truman passeren de revue, in onder andere het nummer Murder Most Foul.

Dit is direct de langste track van het album en telt bijna 17 minuten. Niet alleen gaat het over de moord op oud-president John F. Kennedy, ook noemt Dylan een hele reeks aan artiesten en hun tracks. Het lijkt erop dat de Amerikaanse folkzanger op deze manier de luisteraar een afspeellijst nalaat van zijn eigen favoriete muziek.

De Amerikaanse krant The New York Times kreeg als enige toestemming voor een interview met Dylan over Rough And Rowdy Ways. Over de verwijzingen naar ‘de dood’ in de teksten op het album, verklaart hij: “Alle mensen, hoe sterk ze ook zijn, zijn zwak als het op de dood aankomt. Ik denk aan de dood op een algemene manier, niet op een persoonlijke.”

Het is aan te raden om bij het luisteren van Rough And Rowdy Ways de teksten erbij te halen. Lees ze mee en leer de Dylan van nu en vroeger beter kennen. Hij leert je welke historische momenten hem hebben gegrepen en welke muziek hem heeft geïnspireerd. Dit album laat zien wie Bob Dylan is.