Don Diablo – FORΞVΞR

Waardering

7

7

7

7

6

Anderhalf jaar later dan gepland is daar het album FOREVER – officieel geschreven als FORΞVΞR – van Don Diablo. In februari 2020 liet de Nederlandse producer weten dat het album nog wat extra tijd nodig had voor hij het wilde uitbrengen. Daardoor moest ook zijn FOREVER XL-show worden uitgesteld. Anderhalf jaar lang smeekten de fans om FOREVER, maar het 21 tracks tellende album van de Don Schipper – zijn echte naam – is nu dan eindelijk te beluisteren.

FOREVER is de opener van het gelijknamige album. Het is een track van Camp Kubrick, een zijproject van Diablo in samenwerking met Denzel Chain. Het brengt je terug naar de jaren ‘80. Zowel retro als futuristisch, is de opening van het veelzijdige ‘genreloze’ album. De 80’s-vibe komt bijvoorbeeld ook terug in High Low, een echte synthwaveplaat met een hoger tempo dan de rest van FOREVER.

Op het album zijn ook de eerder uitgebrachte nummers Survive, Bad, Kill Me Better, Thousand Faces, Through The Storm, Too Much To Ask en Problems te horen. Laatstgenoemde is een samenwerking met JLV, die onlangs de ruimte kreeg om een sublabel te beginnen op Diablo’s Hexagon. Het is eigenlijk de enige plaat waarop één van de grondleggers van ‘future house’ ook daadwerkelijk die stijl aanhoudt. De achtergrondvocalen in gospelstijl maken deze track bijzonder.

In tracks als Make A Change en From The Deep zit eigenlijk net te weinig pit. Don Diablo associeer je met hardere housebeats. De vocalen op deze tracks hadden zich ook prima geleend voor een sterke housetrack. Ze blijven echter op een lager tempo steken en dat is jammer.

Met de interlude INFINITE FUTURE en RACE – Welcome To HEXAGONIA, sluit Diablo zijn album af, maar heet hij de luisteraar welkom in zijn eigen futuristische wereld. Eerder dit jaar verkocht Schipper een interactieve liveshow in de vorm van een NFT, een digitaal kunststuk, voor meer dan een miljoen euro. De sci-fi-ervaring was uniek in de muziekwereld. De bijzondere letter Ξ, tevens symbool van de digitale munt Ethereum waarmee de interactieve liveshow werd betaald, komt symbolisch in het hele album terug.

Don Diablo experimenteert graag en dat komt ook op dit album naar boven. Dankzij de verschillende stijlen is FOREVER een heel gevarieerd album. De producer wil alles tot op de puntjes perfect hebben, van alle 21 tracks tot aan de albumcover. Van de 21 albumtracks zijn er maar een aantal echt nieuw en weinig daarvan zullen de populariteit van de eerdere singles overtreffen. Don Diablo durft buiten zijn comfortzone te werken, maar waar zijn vorige album FUTURE echt house uitstraalde, laat de producer dat nu wat minder horen. Met afwisselende tracks is FOREVER een leuk album, maar het lange wachten niet per se waard.