Edsilia Rombley – In Balans

Edsilia - In Balans

Waardering

8

Voor de vaste kern die de muziek van Edsilia Rombley kan waarderen zal haar nieuwe album In Balans meer aanvoelen als een verzamelalbum dan een volledig nieuwe plaat. In de afgelopen drie jaar bracht de zangeres namelijk al negen liedjes van de tracklist op single uit. Daardoor zijn er bij de uiteindelijke release maar vier nieuwe liedjes overgebleven. Daar kun je natuurlijk heel teleurgesteld om zijn, maar het is wat is het is. De vraag die je jezelf moet stellen is of het Rombley gelukt is om een waardige opvolger te maken van haar eerste Nederlandstalige album Meer Dan Ooit uit 2007.

Hoewel de zangeres intussen al 25 jaar één van de warmste en soulvolste stemmen van ons land heeft, blendt haar stem ook prima in commerciële popliedjes. Dat ze na haar Songfestival-inzendingen Hemel & Aarde en Nooit Meer Zonder Jou geen grote hits meer heeft gescoord, is eigenlijk best vreemd en bijzonder.

Tijdens een veertig minuten durend verjaardagsfeestje (want ja, Rombley viert dit jaar dus haar 25-jarig jubileum), word je als luisteraar getrakteerd op een fijne combinatie van uptempo songs, midtempo producties en ballads. Uitschieters daarin zijn de titeltrack In Balans (met een heerlijk 80’s randje), Rustpunt, Alles Om Me Heen (die de warmte van Mexico naar je toestuurt), het r&b getinte Je Daagt Me Uit en het disco klinkende Je Laat Me Zijn. Ook het vermelden waard zijn de duetten Hoelang Nog? met soulsister Berget Lewis, Soulmate met Numidia en het zomerse Goed Voor Mij met Kenny B.

Clichématige liefdesliedjes: bij een artiest als Edsilia Rombley horen ze er gewoon bij. Je houdt ervan of niet. Als Ik Weer Bij Jou Ben is een mooie, superzoete ballad waarin de zangeres ingetogen op haar best klinkt en Lieve Mama is de grootste Nederlandstalige ode aan een moeder die je in tijden gehoord hebt. Dan zijn er nog Precies Zoals Het Is en We Zijn Al Daar, twee prima popsongs waaraan onder andere singer-songwriter Linde Schöne heeft meegeschreven.

De nieuwe langspeler van Rombley heeft genoeg ingrediënten in zich om niet snel te gaan vervelen. Pop, r&b, disco, soul, reggae: het zit er allemaal in en dat maakt alles bij elkaar de boel lekker veelzijdig en afwisselend. Kortom, een mooie balans tussen goede uptempo songs en fijne luisterliedjes. Rombley doet wat dat betreft de titel In Balans helemaal eer aan.

Een interview met Edsilia Rombley over haar nieuwe album vind je hier