Earth To Dora is de dertiende studioplaat van de Amerikaanse band rond frontman E (Mark Oliver Everett), Eels. Eels is een band die een fantastisch debuutalbum (Beautiful Freak) had waar alle latere platen mee vergeleken werden. Het niveau van het debuut werd zelden meer bereikt. Zou dat op deze nieuwe release wel het geval zijn?
In ieder geval niet op de openingstrack Anything For Boo. Het is bijna schaamteloos dat dit nummer uitgebracht is. De melodie is kenmerkend voor Eels en klinkt niet eens verkeerd, eerder inwisselbaar. De tekst en rijm zijn echter van een bedroevend kaliber; ’Anything for boo, oh boo, I do/I do, I do, I do, I do/Anything for boo, my love is true/It’s true, it’s true, it’s true, it’s true.’ Zo kabbelt het drieënhalve minuut voort. Dat E het op Earth To Dora zet is één ding, maar gebruik het dan zeker niet als opener.
Are We Alright Again heeft ook de vertrouwde Eels-sound en luistert lekker weg. Zoals we gewend zijn van Everett schrijft hij over zijn persoonlijke belevenissen en de mensen in zijn leven. Are We Alright Again schreef hij ten tijde van de eerste golf van de coronapandemie. Zelf noemt hij het ‘een quarantaine-dagdroom die ik dringend moest hebben.’ Het is een vrolijk liedje in een donkere tijd en biedt daarmee hoop en wat verlichting van de coronazorgen; ’Are we alright again/Yeah I think we’re alright.’
De titeltrack gaat eens niet over zijn eigen pijn of verdriet, maar is geschreven voor een technicus die jaren terug mee op tournee was met Eels. Everett stuurde opbeurende berichtjes naar deze Dora, waarvan er flarden in de lyrics verwerkt zijn. Tekstueel is het wederom geen hoogstandje en ook muzikaal is het niet bevredigend. Everett wijkt hier af van het verwerken van zelfmedelijden en eigen misère in zijn muziek, terwijl dat juist Eels’ sterke punt is.
Earth To Dora is verder gevuld met meer van hetzelfde. Of Unsent Letters, OK en Waking Up klinken allemaal inwisselbaar en voegen weinig toe. Het kabbelt maar wat voort en het kost moeite om de aandacht erbij te houden. Ook de wat meer uptempo liedjes als Baby Let’s Make It Real en The Gentle Souls verrassen niet, maar bieden wel wat vrolijkheid.
Are You Fucking Your Ex is qua titel en muziek de meest interessante track. Een lekker tempo en een tekst waar de pijn, woede en frustratie vanaf druipen. Dit is de Eels zoals je die wilt horen en kennen.
Deze dertiende release van Eels komt twee jaar na The Deconstruction. Toch hadden Everett en zijn bandleden best nog wat meer tijd uit kunnen trekken voor Earth To Dora. De band klinkt ongeïnspireerd en veel te voorspelbaar. Earth To Dora is een afgeraffeld tussendoortje waar niemand op zit te wachten.