Goldband – Betaalbare Romantiek

Betaalbare Romantiek

Waardering

8

De Haagse new kids on the block van Goldband hebben aan de hand van hitjes als Witte Was en enkele spectaculaire live-optredens hun entree gemaakt in de Nederlandse muziekwereld. Met een combinatie van retro klinkende nummers met hedendaagse teksten en productie weet Goldband zowel studenten als oudere generaties te bereiken. Betaalbare Romantiek is het langverwachte debuutalbum van het trio.

De stukadoors uit Den Haag hebben als doel om nederpoplegendes te worden en zijn daarin duidelijk beïnvloed door voorgangers als Toontje Lager en Het Goede Doel. De jaren ’80 zijn op veel tracks goed hoorbaar. Toch klinkt Goldband eigenlijk vooral als datgene wat ze zijn: een groep vrienden die lol maken en min of meer toevallig in de muziekwereld zijn beland. De groep wordt inmiddels massaal gebombardeerd tot een van de grootste beloftes van dit moment en maakt dat op Betaalbare Romantiek helemaal waar.

Zo lijkt Goldband de kunst van het evenwichtig in elkaar zetten van een album op dit debuut al goed door te hebben. Het trio heeft perfect aangevoeld welke nummers geschikt zouden zijn als opener en afsluiter. Ik Zie Je begint met een zorgvuldig, langzaam maar zeker opgebouwd intro dat uitmondt in een climactisch einde dat flink de toon zet. Afsluiter Requiem is een epische rockopera over de dood, waarmee de plaat al even spectaculair eindigt. Ook op de rest van Betaalbare Romantiek is de afwisseling tussen catchy meezingers, beukende clubbangers en rustige afkoelmomenten uitstekend.

Het zijn nummers als Ik Haat Je en De Wereld waarop de kenmerkende Goldband-stijl het best duidelijk wordt. Herkenbare uptempo synthpop-tracks waarin alles – van wereldproblematiek tot persoonlijke liefdesperikelen – wordt bezongen. Single Noodgeval is misschien wel het nummer met de grootste mainstreampotentie. De synths ademen één en al funky eighties disco en het refrein zing je na één luisterbeurt al mee, een hoogtepunt op deze plaat.

Ook zijn er momenten op Betaalbare Romantiek te vinden die meer naar de dance-kant neigen: elementen van house, techno en hardstyle komen voorbij. Het anthem ter ere van het moment waarop de coronacrisis voorbij is, De Langste Nacht, is hiervan het beste voorbeeld. Mede door de acid-techno-invloeden op deze track zal dit nummer live een spectaculaire show opleveren. De livereputatie die Goldband toch al vooruitsnelde zal alleen maar blijven groeien. Verder laat de band op het trippy Wakker Worden en het intieme, akoestische Kinderwens blijken dat ze meer dan één kunstje beheersen. Dat is goed voor de diversiteit op de plaat, die hierdoor nooit saai wordt.

Klassieke nederpop in een modern electro-jasje, vindingrijke teksten en bovendien een overvloed aan persoonlijkheid; het is deze optelsom die van Goldband een van de meest opwindende Nederlandse acts van dit moment maakt. Betaalbare Romantiek maakt de belofte waar, dus het is uitkijken naar meer.