Lil Kleine – WOP

Waardering

6

Van loodgieter tot een van de meest besproken Nederlandse rap-artiesten van dit moment: Jorik Scholten, oftewel Lil Kleine. Hij heeft in de laatste jaren enorm veel furore gemaakt door onder andere de mega-hit Drank & Drugs. Nu komt hij met zijn debuutalbum: WOP.

Mede dankzij Drank & Drugs groeide de populariteit van Jorik enorm. Het werd tijd voor nieuwe muziek. Samen met Ronnie Flex en Jack $hirak sloot Lil Kleine zich op in een huis om muziek te maken, FIFA te spelen en vooral te chillen. Eigenlijk was het album voor Ronnie Flex bedoeld, maar ze spraken samen af om het onder Jorik’s naam uit te brengen. WOP was geboren.

Het album kent 10 nummers en 1 SKIT. Het album zou eigenlijk een soloalbum moeten zijn, maar Ronnie Flex staat op bijna elk nummer. De invloed van Jack $hirak is meer dan duidelijk. Onder elk nummer zit een vrolijk deep house-achtig deuntje. Zoals we gewend zijn van de rappers gaan de teksten vooral over drank, drugs en seks. Niet Omdat Het Moet is het eerste nummer van het album. Een gecommercialiseerd vrolijk nummer met een grappige bijbehorende clip. Het is aanstekelijk en de panfluit-melodie maakt het tot een zomers geheel.

Jammer genoeg gebruikt Jack $hirak de panfluit in bijna elk nummer. Zo lijken de beats best wel op elkaar. Er had meer in gezeten. Zoveel is een nummer waar je eigenlijk alleen Jack $hirak als artiest neer had kunnen zetten. Weinig tekst van Lil Kleine en een beat wat bijna lijkt op een zomers housenummer. Het typeert een beetje de rest van het album. Zonder $hirak was het een veel minder samenhangend geheel geweest.

1,2,3 is de nieuwe Drank & Drugs. Je hoort het aan alles. Een beat die lijkt op een van de grootste hits van 2015. Er wordt zelfs gerefereerd naar het bekende nummer: ‘Alle tieners zeggen nee tegen drugs met een c.’ Toch is het nummer zo aanstekelijk dat het zo maar eens een hit zou kunnen worden. Stripclub gaat over (hoe kan het ook anders) een stripclub. Weer zijn de invloeden van $hirak enorm. Harde beats en een zwoel zomers deuntje. Van de teksten moet je het niet hebben. Gelukkig maakt Jack $hirak een hoop goed.

Bericht is een collab met Frenna. Dit nummer is een van de betere van WOP. Een nummer over liefde, waarin verrassend genoeg maar één keer naar drugs wordt gerefereerd: ’Het ruiken van je geur is iets wat op drugs lijkt.’ Goud is wat minder commercieel en Lil Kleine laat zijn ware rapkunsten zien. Hij rekent af met zijn haters en prijst zijn team de hemel in. Toch is elk nummer een beetje aan de korte kant, wat tegenvalt.

Al met al was dit soloalbum niks geweest zonder Jack $hirak. Ondanks het vele gebruik van de panfluit-tune is hij een enorm talent. WOP is prima; er zitten nummers in die enorme hits kunnen gaan worden. Maar het is een stuk commerciëler geworden. En geef hem ongelijk. Na het succes als Drank & Drugs wil je toch alleen maar meer?