Logic – College Park

College Park

Waardering

8 8

Logic is een naam die in de rapwereld ondertussen welbekend is. In 2022 besloot de Amerikaan dat een vroegtijdig pensioen toch niks voor hem was en dus presenteerde hij het album Vinyl Days. Ondertussen zijn we een jaar verder en biedt Sir Robert Bryson Hall II met zijn negende plaat College Park een kijkje in het leven van een jonge opkomende rapartiest.

Vele shows in clubs door het hele land, slapen op de bank van een vriend en alle indrukken op een ongezonde manier verwerken: voor velen klinkt dit niet als het droomleven. Toch is het een belangrijk deel van Logic zijn kleurrijke leven geweest. Mede hierom neemt hij de luisteraar mee tijdens een dag in zijn leven in 2011. De plaat onderscheidt zich door het old school hip-hop geluid dat in alle beats terugkomt. Doorsnee radio hits zijn dan ook niet terug te vinden op College Park.

Het is ondertussen welbekend dat Logic zijn ijverige stijl van rappen in combinatie met soepele flow er keer op keer voor zorgt dat de platen behapbaar worden voor iedereen. Het werk is van begin tot eind makkelijk te volgen en bevat hierdoor vrijwel geen nummers die eruit schieten. Dit wordt nog eens versterkt door de vele samenwerkingen op College Park. Van al deze samenwerkingen springen C Dot Castro en Joey Bada$$ er echter wel uit doordat hun stemgeluid exact aansluit op de beat. Bekend stemacteur Seth MacFarlane maakt ook indruk als crooner op het nummer Self Medication.

Ondanks het coherente karakter van College Park is de plaat niet perfect. De weg naar het bereiken van de top en alle branie en grauwheid die daarbij komen kijken, zijn welbekende onderwerpen in de rapwereld. Logic heeft dit onderwerp zelf ook al meerdere keren in de mond genomen en dus voelt College Park, met deze centrale thema’s, ietwat gerecycled.

Daarnaast bevat het album, net als Vinyl Days, erg veel sketches. Het grote verschil met Vinyl Days is dat deze de plaat ditmaal wél versterken. De sketches bieden een inzage gedurende de dag, sluiten goed aan op de opvolgende nummers en zorgen voor een duidelijk herkenbare rode draad. Het enige nadeel is dat deze grappige tussenstukjes vastzitten aan de bijbehorende nummers. Het nodigt toch net iets minder uit om de nummers aan een andere playlist toe te voegen. Hierom is College Park wellicht nóg geschikter om aan te schaffen op vinyl dan Vinyl Days dat was.

College Park is een plaat gevuld met ups en downs uit het leven van een opkomende rapartiest in Amerika. Het is een gestroomlijnde plaat waar het begin en eind succesvol aan elkaar geknoopt worden. De flow is toegankelijk voor iedereen en de teksten zijn fraai geschreven. De behaaglijkheid die Logic met zich meebrengt wordt ondersteund door het klassieke hiphop geluid dat de instrumentalen kenmerkt. Hierdoor bestaat het kleurenpalet van dit album niet uit allerlei felle aandachtstrekkers, maar juist uit één zachte pastelkleur die iedereen bevredigt.