Niall Horan – Heartbreak Weather

Heartbreak Weather

Waardering

6

7

Er wordt flink aan de weg getimmerd in het post-One Direction tijdperk; net als zijn collega’s brengt Niall Horan dit jaar een nieuwe plaat uit. Zijn tweede soloalbum Heartbreak Weather onthult alle liefdesavonturen van Horan en hij neemt je mee op zijn losbandige avondjes uit.

Je wordt met een harde knal de plaat ingetrokken. Het album start met de titeltrack en dat belooft veel goeds. Een lekkere beat, harde drums en de zuivere stem van Horan vormen een gelikt begin van een tumultueus avontuur. De lp gaat verder met Black and White. Een lekker bombastisch gitaarnummer waarin hij in een flink tempo zijn immense liefde verklaard en belooft voor altijd van ‘haar’ te houden.

Vanuit dat heerlijke begin slaat het album een zijweg in. De zoete stem van Horan vertelt in het nummer Dear Patience over de spontaan ontstane afstand tussen hem en zijn geliefde. Het is een emotioneel, zacht nummer met een sombere ondertoon die afdoet aan de vorige snellere nummers, omdat je net in een lekker tempo zit en plotseling wordt afgeremd. Helaas wordt de plaat daarna bijna tot stilstand gebracht. Horan’s stem is fijn en heeft soms zelfs een kalmerende werking, maar in Bend the Rules klinkt het haast alsof hij zichzelf onderdrukt. De dromerige, lange pianonoten staan Horan niet goed. Hij is beter af met up-tempo nummers met harde, akoestische gitaren die hem begeleiden.

De rest van de plaat is net zo wisselvallig als de blauwe lucht met donderwolken op de album cover. Small Talk is een dansbaar nummertje met opgewonden teksten als ‘I’ve been thinkin’ what I’d do when I’m alone with you’ gevolgd door de net zo pikante hit Nice to Meet Ya. De laatste track is al eerder uitgebracht en werd redelijk oké ontvangen. De meeste critici vielen over het repetitieve refrein dat ervoor zorgt dat het toch al kort durende nummer vrij snel saai wordt. Allebei zijn het vlotte nummers met een uitdagend tintje. De rest van de lp is een wisselwerking tussen snelle nummers met Niall’s harde stem en zachte nummers waar hij terughoudend zingt.

Met Heartbreak Weather wordt duidelijk dat de Ierse zanger nog zoekende is naar zijn beste kant. Zachte, rustige nummers pakken niet altijd goed uit voor hem. Zijn harde stem schreeuwt vaak boven de gematigde instrumenten uit, zoals in het nummer San Francisco. Het refrein is vooral een luide Niall die ver boven de rustige gitaar en drums uitkomt met de simpele tekst ‘Take me back to San Francisco’.  Een track om snel te vergeten.

Na zijn folk-achtige debuutalbum Flicker uit 2017, is dit een best redelijke opvolger. Heartbreak Weather is voor een jonge muzikant als Horan, die zich nog steeds probeert los te rukken uit zijn boybandtijd, helaas eerder een stap opzij dan vooruit. Door deze onderzoekende plaat kan hij nog veel kanten op om zichzelf te ontdekken, maar dit is in ieder geval niet zijn beste werk.