NxWorries – Why Lawd?

NxWorried Why Lawd?
NxWorried Why Lawd?

Waardering

7

8

We hebben acht jaar moeten wachten na het enthousiast ontvangen debuut Yes Lawd! Maar met Why Lawd? hebben producer KxNowledge en smooth, silky singer, crooner en rapper Anderson .Paak hun samenwerking NxWorries nieuw leven ingeblazen. Daarbij geholpen door onder andere Thundercat, H.E.R., Snoop Dogg, October London, Rae Khali, Earl Sweatshirt, Charlie Wilson en… Miles Davis?

Waarom een concept veranderen als het succesvol is, moeten beide heren gedacht hebben bij de totstandkoming van dit album. Overwegend korte nummers, 19 in totaal, meestal volkomen natuurlijk in elkaar overlopend, groovy beats, en een fantastisch productie zijn ook nu weer de ingrediënten die dit een heerlijke luistertrip maken. En de gastmuzikanten doen niet voor niets mee…

Thundercat laat dan misschien zijn bas eindelijk wat met rust, maar zingt lekker mee in de langste track KeepHer dat op zo’n typische KxNowledge wijze overgaat in Distractions, dat dan weer aan het einde een metamorfose ondergaat om op magische wijze te verdwijnen in Lookin’. Daarop volgt de eerder gereleasde single Where I Go en verschijnt H.E.R. ten tonele in een wat gekunstelde, maar niet onaantrekkelijk klinkende, battle rap.

Daydreaming is een track met een verhaal. Gebaseerd op een oud nummer uit 1983 van jazzrock legendes Stanley Clarke en George Duke eindigt het nummer met een wervelende gitaar solo van Jairus J. Mo” Mozee. Van het nummer is ook een videoclip te vinden op Youtube wat weer een take is van KxNowledge’s debuut als director voor GTA V’s addendum The Contract met .Paak als ‘official character’.

FromHere is een jazzy nummer met, naast .Paak, de fantastische hoge uithalen van October London. Wat te doen en waar naar toe als je relatie stukloopt is de strekking van deze track. Snoop Dog weet het ook niet en sluit dan ook af (als ervaringsdeskundige?): “They say the worst thing that can happen to a man is comin’ home to an empty bed but I beg to differ/I say the worst thing that can happen to a man is if his lady gets up and changes the locks and puts all his clothes on the front door, and now she’s nowhere to be found, and now you have nowhere to go./This the story of a man/You may know that man/Man, oh, man/That’s life”.

Rae Khali doet mee op twee tracks: prominent op OutTheWay, en wat meer op de achtergrond in WalkOnBy dat gaat over hoe iedereen elkaar voorbij loopt, geen tijd voor elkaar heeft, ondanks alle problemen die men ervaart. Earl Sweatshirt voegt zijn eigen bespiegelingen rappend toe aan de track.

De laatste 25 seconden van het album zijn voor EvnMore, waarbij je even denkt (of hoopt?) dat ook Miles Davis nog gaat meedoen.

Al die gastmuzikanten leiden niet de aandacht af van .Paak en KxNowledge. In alle nummers (ook die zonder de gasten) geeft .Paak zijn veelzijdige stem alle ruimte, met als opvallendste track SheUsed waar .Paak bijna niet meer klinkt als .Paak. En zoals al eerder gememoreerd, de samples, de beats, de korte naadloos maar tegelijkertijd prachtig in elkaar overlopende tracks, de productie van KxNowledge… Eigenlijk alle verwachtingen van dit vervolg op NxWorries’ debuut worden ingelost.

Why Lawd? is het acht jaar wachten meer dan waard. Wat misschien mist is de echte uitschieter op het album, de track die je kippenvel bezorgt. Maar er blijft genoeg over om van te genieten als soul, r&b, rap, hiphop en jazz liefhebber.