Suzan en Freek – Iemand Van Vroeger

Suzan en Freek - Iemand Van Vroeger

Waardering

8

De muzikale weg die Suzan en Freek samen bewandelen is er een van succes. Hun eerste twee platen – Gedeeld Door Ons en Dromen In Kleur – behaalden platina en voor de laatstgenoemde mochten ze tevens een Edison in ontvangst nemen voor het beste album van 2022. Binnenkort staan ze viermaal in een (bijna) uitverkochte Ziggo Dome en als kers op de taart treden ze op 18 november op in een volgepakt Sportpaleis Antwerpen (ruim 23.000 plaatsen). En het volgende succes in de rij dient zich alweer aan: Iemand Van Vroeger is het derde studioalbum van het duo en mag zich meten aan de twee vorige lp’s, want Iemand Van Vroeger is – wederom – een uitstekend album geworden.

De plaat bevat elf liedjes, waarvan opener Cirkels instrumentaal is en een reeks Eb- en Ab-akkoorden (of variaties daarop) volgt. De boodschap hierachter is niet meteen helder; zijn het de grondtonen uit het lied Nooit Meer Regen, of gaat er een diepere bedoeling schuil in deze kleine minuut durende opener?

Van de tien liedjes die daarna volgen is de helft als single uitgebracht. De aandacht wordt dus vooral getrokken door de vijf nieuwe liedjes en we vallen na Cirkels meteen met de neus in smeuïge, smaakvolle boter. De Helft Van Mij is onmiskenbaar Suzan en Freek en onmiskenbaar de volgende hit in successie. ‘Je zat in de klas vooraan, moeilijke achternaam/ Ik dacht ik geef je die van mij’ zingt Freek Rikkerink als getuigschrift van jeugdige bravoure en vertederende zelfverzekerdheid. Op Iemand Van Vroeger is voor een wat meer uitgesproken dancepop-geluid gekozen. Iets dat Suzan en Freek prima past (en in alle eerlijkheid beter past dan de debardeurs van Rosie Antwerp die ze dragen op de albumhoes).

Na De Helft Van Mij volgen drie bekende tracks: Slapeloosheid, Vas-y (duet met Claude) en Kwijt. Even krijg je het gevoel te luisteren naar een ‘best of’-album, maar titelstuk en ballade Iemand Van Vroeger brengt daar precies op tijd verandering in. Wat opvalt is de mooie gelaagde tekst. Met name de manier waarop een beroep wordt gedaan op autobiografische herinneringen die vertellen wie we zijn, waar we vandaan komen en hoe die ons gevormd hebben, is van hoge kwaliteit. Zelf zegt het duo daarover: ‘We zijn inmiddels écht de helft van onze levens samen. We zijn elkaars iemand van vroeger.’ Het lied Nooit Meer Regen werd vier maanden geleden als single gelanceerd. ‘Het gaat over dat je iemand zó leuk vindt dat die persoon iemand is die een zonnetje in je hoofd aanzet’, aldus het duo in een interview in mei van dit jaar. Nooit Meer Regen klinkt als het Nederlands(talig)e equivalent van Harry Styles en Dua Lipa en zal, zoals dat ook het afgelopen festivalseizoen het geval was, tijdens de aankomende concerten tintelende energie opwekken!

Speciale aandacht verdient het lied waarmee de plaat eindigt; Andersom Net Zo. Een prachtig akoestisch lied, waarin de kwetsbaarheid en de emotie van zangeres Suzan bijna tastbaar worden. ‘Slaap je wel en eet je goed? Red je ’t toch met wat je doet? Vroeger vroeg je dat aan mij.’ Het zijn zinnen waarin het besef van vergankelijkheid doorsijpelt. Het cyclische karakter van het leven en de wederkerigheid van zorg worden invoelbaar, liefdevol en empathisch bezongen. Suzan en Freek steken met Andersom Net Zo ver boven hun zelfgecreëerde maaiveld uit. En dat maaiveld lag al vrij hoog.

Iemand Van Vroeger is, zoals gezegd, wederom een uitstekend album dat niet onder doet voor haar twee voorgangers. Sterker nog, Suzan en Freek laten Op Iemand Van Vroeger horen dat ze steeds dichterbij zichzelf durven te komen. Daarmee krijgen hun teksten meer zeggingskracht en hechten ze makkelijk op gevoelsniveau. Wilde voorheen de kritiek Suzan en Freek wel eens ten deel vallen dat ze vooral goed waren in het produceren van oorwurmen, bewijzen ze met Iemand Van Vroeger veel meer in hun mars te hebben. Ze laten horen het vermogen te bezitten de verzameling van lessen, inzichten en wijsheid die ze in de afgelopen jaren samen hebben vergaard, te kunnen vertalen naar universeel invoelbare liedjes. In die zin zijn de hooibalen op de hoes wel goed gevonden: hooibalen als symbool voor de oogst aan ervaringen die we opdoen in het leven. Waarom er op de hoes eigenlijk drie hooibalen te zien zijn is (voorlopig) nog even een vraagteken…

Enthousiaste recensenten en spotters gezocht voor Nieuweplaat