Willie Nelson – First Rose of Spring

Waardering

6

7

7

De countrytroubadour die er geen genoegen van lijkt te krijgen: de 87-jarige Willie Nelson brengt zijn 70ste (!) album uit, genaamd First Rose of Spring. Zijn levenslust klinkt in de teksten door als hij zingt over zijn ervaringen, terwijl hij ook stilstaat bij het einde.  De afgelopen jaren kijkt Nelson steeds vaker terug naar zijn verleden. Met een productie van minstens één album per jaar kan hij veel spijt kwijt in zijn werk, maar zorgt dit ook voor een lange reeks van ‘steeds hetzelfde’.

First Rose of Spring opent met de titeltrack, dat het verhaal vertelt van een koppel dat een lang en romantisch leven heeft geleefd. Het nummer eindigt met het overlijden van de vrouw. ‘He said goodbye / And let the tears fall like rain / On the first rose of spring’, zingt Nelson. Deze tranentrekker wordt gevolgd door Blue Star. Samen met Love Just Laughed zijn dit de enige nieuwe composities van Nelson zelf. De plaat telt elf liedjes waarvan de meeste covers zijn, iets wat traditiegetrouw te noemen is voor Nelson. Een uitzondering op die regel is zijn vorige album Ride Me Back Home, een plaat waar Nelson voornamelijk eigen werk laat horen.

Op Blue Star staat de dood centraal als hij zingt: ‘And when you reach the heavens bright / I’ll be the blue star on your right.’ Op deze ballad wordt Nelson ondersteund door een speelse piano en gedurfde gitaar, wat zorgt voor een mooi contrast. Nelson heeft deze single geschreven met zijn vriend en producer Buddy Cannon.

Met I’m the Only Hell My Mama Ever Raised geeft Nelson een knipoog naar de in 2015 overleden countryzanger Wayne Kemp, van wie het nummer origineel is. Als slotnummer heeft Nelson gekozen voor een cover van de Engelse versie van Aznavours Hier encore, oftewel Yesterday When I was Young.

Na Last Man Standing in 2018 en het album van vorig jaar Ride Me Back Home viel het al te verwachten dat dood, gemis en spijt de boventoon zouden voeren. Met hier en daar een vioolstrijk te veel maakt de stem van Nelson gelukkig veel goed. Hij klinkt sentimenteel, maar er zit gevoel achter iedere toon en dat maakt de zanger geloofwaardig.

Met zijn 87 jaar vragen fans zich bij ieder nieuw album af of het de laatste zal worden.  Gelukkig stelt Nelson ons gerust. Net als bij zijn vorige platen laat de zanger opnieuw horen dat hij zijn laatste troef nog niet gespeeld heeft. De echte countryliefhebber kan dus nog even opgelucht ademhalen, Nelson lijkt nog overeind te blijven staan. Met First Rose of Spring kan iedereen wegdromen naar Texas en proosten op een nieuw album.