Willie Nelson – Last Man Standing

Waardering

7

De hoge leeftijd van Willie Nelson (hij is 29 april 85 jaar geworden) weerhoudt hem niet van het uitbrengen van nieuw werk. Nelson is al sinds de jaren zestig muzikaal actief en heeft vele albums op zijn naam staan. Last Man Standing is alweer het elfde album dat bij Legacy Recordings verschijnt. 

De plaat telt elf liedjes die Nelson geschreven heeft met zijn producer Buddy Cannon met wie hij al jaren samenwerkt. Het duo stuurt elkaar ideeën voor lyrics bij de muziek via WhatsApp.                                                           

In de opener, tevens de titeltrack, bezingt Nelson de gevolgen van het ouder worden en muzikale collega’s van wie hij de laatste jaren afscheid heeft moeten nemen: ‘It’s gettin‘ hard to watch my pals check out…/… I don’t wanna be the last man standing/On second thougt maybe I do. Ondanks de wat zware tekst en het besef dat hij niet het eeuwige leven heeft, is het toch een  nummer met een aanstekelijke, haast vrolijke melodie die blijft hangen. Zoals gebruikelijk in countrymuziek zijn de gitaar en mondharmonica alom vertegenwoordigd. 

Ook in het onvervalste countrydeuntje van Bad Breath gaat het over ‘aftakelen.’ Met humor brengt hij dat hij een slechte adem heeft, maar toch blij is dat hij überhaupt nog ademt: ‘And don’t think you’ll love me if my breath melts the wall/’Cause bad breath is better than no breath at all.

Het meest kwetsbaar klinkt Nelson in Something You Get Through, een prachtige ballad die hoop en optimisme uitdraagt. De diepe warme tekst krijgt een extra lading door de vibratie in de stem van Nelson en biedt niet alleen troost voor hemzelf maar ook voor eenieder die daar voor openstaat. 

De vergelijking met de legendarische American Recordings van Johnny Cash lonkt. Maar waar Cash op sommige momenten heel kwetsbaar en vooral breekbaar klonk, klinkt Nelson sterk, warm en hoor je slechts af en toe dat hij al behoorlijk op leeftijd is.  

I’ll Try To Do Better Next Time is een song in retrospect. Nelson haalt de bijbel aan waarin gepredikt wordt dat je iedereen lief moet hebben. Nelson zegt: And the Lord knows I really have tried…/… And I’ll try to do better next time.’ Hiermee zegt hij sorry tegen degenen die hij gekwetst heeft, hij zal het voortaan beter doen. Een typische overpeinzing voor iemand voor wie het einde nadert en dat zelf goed weet.  

De elf tracks op dit album gaan over zeer uiteenlopende onderwerpen maar de dood, spijt en gemis voeren de boventoon. Het maakt dat Last Man Standing een zeer persoonlijke plaat is geworden. Het is te hopen dat Nelson nog even overeind blijft staan, want voor de echte countryliefhebber is dit een onmisbaar werk van een rasperformer. Het ademt de echte sfeer van Texas en je kan de steaks op de barbecue bijna ruiken.