Dit wordt volgens ons de top 10 op het Eurovisie Songfestival

Foto: Joren

Zaterdagavond is het dan zover. Dan zien we eindelijk wie de felbegeerde finale van het Eurovisie Songfestival 2021 wint, en wie zich na twee jaar naast Duncan Laurence, Netta, Salvador en vele anderen in het rijtje van eeuwige Eurovisie-roem mag plaatsen. Noortje en Joren brachten een bezoek aan de juryshows van maandag en vrijdag en vertellen je graag hun ervaringen en voorspellingen voor de finale in Ahoy.

Het kostte een jaartje wachten, een tweede kaartverkoop en een sneltest, maar dan ben je er ook. Eenmaal binnen vliegen de sociale prikkels je om de oren en waan je je in een gigantische arena vol zwaaiende vlaggetjes en energiek gejuich. Muziek van ABBA, Edsilia Rombley en het nog steeds populaire Spirit In The Sky van Noorwegen uit 2019 knalt alvast door de zaal. Heel veel opwarming heeft het publiek niet nodig deze week.

Naast de liveshows worden er ook juryshows georganiseerd. Je kunt dit zien als een grote generale repetitie (met publiek) waar de laatste puntjes op de spreekwoordelijke i worden gezet, maar bovenal zijn deze shows bedoeld om tijd te besparen. Om de liveshows niet nog langer te laten duren, koos men voor speciale juryshows. Op die manier kunnen de jury’s van de participerende landen een dag eerder hun stem uitbrengen, waardoor het – voornamelijk –  in de grande finale wat sneller gaat. Desalniettemin zijn de juryshows goed bezocht en kijk je eigenlijk naar een volledige liveshow, maar dan met nepresultaten op het eind. 

Een bombastische maar stijlvolle show
Bij aanvang vliegen de lichten en pyros je om de oren, en de verdere show zit dan ook ijzersterk in elkaar. Het promoten van Nederland als land van klompen en tulpjes is niet meer van deze tijd. Met aanvullende acts van Duncan Laurence, Davina Michelle en Eefje de Visser laat Nederland zijn kwaliteit zien, op bombastische maar stijlvolle wijze. Het thema van water en deltawerken van de eerste halve finale laat dan ook goed zien hoe je show en cultuur indrukwekkend kan samenbrengen. Het was duidelijk tijd dat het Eurovisiecircus naar Nederland moest komen, om aan 180 miljoen man wereldwijd te laten zien wat wij in huis hebben. 

Een groot verschil met het bankzitten thuis is toch wel de binding met de show. Waar je thuis nog wel eens door een act heen wilde lullen, ben je nu tot aan het einde van de avond geboeid en vermaakt. Deels natuurlijk omdat onze oren al een jaar geen showvolume meer gewend zijn, maar vooral omdat de nummers veel beter binnenkomen dan thuis door de speakers. Bij ieder nummer dat het toelaat, klapt het publiek enthousiast mee, en geen enkel showelement lijkt zijn doel te missen. 

Wat het extra leuk maakt is het zien van de hectiek die de kijkers thuis niet meekrijgen. En dan bedoelen we de dertig in het zwart geklede crewleden die in veertig seconden tijd het podium leeg moeten krijgen, even snel dweilen, en daarna het volgende reusachtige podiumdeel neerzetten alsof het niets is. Ook zien we ze af en toe kruipend onder podiumdelen door, om zich maar te verstoppen voor de camera. Eenmaal achter de coulissen spotten we nog snel een enthousiaste high-five tussen crewleden, omdat het weer gelukt is.

Onze favorieten
Joren: België: Hooverphonic – The Wrong Place
Ondanks dat ik ze niet zie winnen, vind ik België een fijne opvaller in het rijtje van finalisten. Waar veel acts deze week een vergelijkbare formule lijken te brengen – vier dansers, een zilver glitterpakje voor de vocalist + een gemiddeld popliedje – kozen onze zuiderburen voor een andere weg. Een kwalitatief en dynamisch rustig nummer, maar ook met een aanstekelijk lijntje dat in je hoofd blijft hangen. Een soort Birds of Calm After The Storm, met dezelfde stijl en charme. De choreografie van de cameramannen daarbij zorgt dat deze act opvalt en verdiend in de finale staat.

Joren en Noortje: Italie: Maneskin – Zitti e buoni
Een tijd lang stond Frankrijk bovenaan alle lijsten van de traditionele bookmakers, maar sinds kort heeft de Italiaanse Maneskin de Franse inzending van de troon gestoten. En terecht. Je hoeft echt geen rockliefhebber te zijn om compleet los te gaan op dit lied. De energie van Maneskin en de snoeiharde drums met gitaren krijgen iedereen aan het dansen en schreeuwen. Hoewel ze in het Italiaans zingen, kun je binnen no time het refrein meeblèren. Het is een aanstekelijk lied om compleet bij uit je dak te gaan en het publiek deed dat ook volop. 

Noortje: Noorwegen Tix – Fallen Angel
Hoewel ik dit nummer niet in de top tien zie eindigen, heb ik in aanloop naar het songfestival Fallen Angel van Tix uit Noorwegen compleet grijs gedraaid. Het refrein is aanstekelijk en na 2 keer luisteren ken je dit nummer al uit je hoofd. De competitie is alleen te sterk; andere landen zijn veel bombastischer (kijk naar Italië en Malta) waardoor het melancholische lied uit Noorwegen niet genoeg opvalt tussen de rest. Bovendien is het wel een typisch Eurovisie liedje en daardoor dertien in een dozijn, terwijl Italië en Frankrijk nog meer opvallen. En fanfavoriet zijn op het moment. Toch raad ik je aan om dit lied nog een kans te geven en op een rustiger moment nog eens te beluisteren. 

Wat staat Jeangu te wachten?
Zowel de bookmakers als ons eigen kleine kikkerlandje zijn niet laaiend enthousiast over onze eigen inzending. Dat we dit jaar geen kans maken op de eerste plek is wel duidelijk, want Jeangu’s Birth of a New Age wordt compleet overschaduwd door de competitie. Toch mag zijn show niet onderschat worden, want live is hij vocaal erg sterk. Bovendien heeft hij mooie graphics om zich heen en bouwt het liedje goed op tot een muzikale climax. In tegenstelling tot de competitie heeft hij geen vuurwerk nodig om er een mooi spektakel van te maken, maar helaas zal Jeangu niet hoog eindigen. Daar is het nummer net wat te traag voor. 

Foto’s: Joren Bassant

Onze voorspelling voor de top 10, Nederland en België
Noortje:
1. Italië
2. Malta
3. Zwitserland
4. Frankrijk
5. IJsland
6. Cyprus
7. Finland
8. Litouwen
9. Israël
10. Oekraïne

20. Nederland
23. België

Joren:
1. Italië
2. Frankrijk
3. Zwitserland
4. Malta
5. IJsland
6. Oekraïne
7. Finland
8. San Marino
9. Litouwen
10. Zweden

16. België
22. Nederland

Door Joren Bassant en Noortje van Bentum

Lees ook onze andere Songfestival-artikelen