Festival warming-up: Down The Rabbit Hole

De sprookjeswereld van Down The Rabbit Hole opent dit weekend weer haar poorten. Vanaf vrijdag is het drie dagen feestvieren in de Gelderse bossen. Op de kleine podia verstopt tussen de bomen draaien soms de meest eclectische acts, terwijl de grotere tenten en het hoofdpodium overloopt van kwaliteit. Nieuweplaat doet een greep uit de line-up en licht alvast dertien ijzersterke acts uit.

Vrijdag

Altin Gün
Het festival wordt vrijdag geopend door een act uit Noord-Holland, die zingt in het Turks. In Turkije hebben twee bandleden – waaronder zangeres Merve Dasdemir – immers hun roots liggen. Dat betekent niet dat het alleen muziek is die je kan waarderen als je zelf ook een band hebt met dat land. Beginnen met een feestje? Dan ben je bij deze groep aan het juiste adres.
Om 14.30 verzorgt Altin Gün de opening van de Teddy Widder.
Neneh Cherry
Op het laatste moment nog toegevoegd aan de line-up, maar Neneh Cherry is alles behalve een nieuwkomer in de muziekbusiness. De 55-jarige zangeres brak al in de jaren tachtig door met haar grote hit Buffalo Stance. Toch is de klassieker die hedendaags nog het meest tot de verbeelding spreekt 7 Seconds. 25 jaar het uitkomen van die single maakt ze nog altijd nieuwe muziek met vorig jaar haar album Broken Politics.
Als je Neneh Cherry wil zien, ben je om 18.30 welkom in de Teddy Widder.
dEUS
Onze Zuiderburen kennen veel goede bands en een van hen die het langst meedraait is dEUS. Vanwege het twintigjarige bestaan van hun bekendste album The Ideal Crash gaan ze dat in ieder geval volledig en integraal spelen met als grootste klapper daarop natuurlijk Instant Street. De speelduur van dat album bedraagt een klein uur, dus of er nog ruimte is voor andere nummers is zeer de vraag.
De heren van dEUS staan om 19.30 op het hoofdpodium Hottot.
De Staat
De rock komt niet alleen uit het zuiden, maar ook uit het oosten. En dit keer blijven we net binnen de landsgrenzen. De Nijmegenaren van De Staat spelen op Down The Rabbit Hole een heuse thuiswedstrijd. Dat doet het met een dit jaar uitgebracht album Bubble Gum, waarop je onder andere de hits KITTY KITTY en Tie Me Down (featuring Luwten) terugvindt. Maar de band heeft immers zo’n repertoire dat er ongetwijfeld ook oudere hits voorbij vliegen.
Vanaf 21.30 op het hoofdpodium is het tijd voor de Witch Doctor-pit van De Staat.
Editors
De heuse Grand Slam! Editors doet het gewoon. Op de festivalweide van Best Kept Secret stonden ze in 2016, een jaar later was het Lowlands, daarna Pinkpop en nu doen ze dat andere grote Nederlandse rockfestival aan: Down The Rabbit Hole. En als Editors-fan hoef je niet bang te zijn dat je dezelfde setlist krijgt als de voorgaande festivals, want met Frankenstein lieten ze onlangs weer een nieuwe single optekenen en het album Violence gaat pas een zomer mee.
Om 23.30 sluit Editors de dag af bij de Hottot.

Zaterdag

Jonathan Wilson
Voor een portie lekker psychedelische folk zit je goed bij Jonathan Wilson wel goed. De singer-songwriter draait al decennia mee, al begon hij pas in 2011 aan zijn solocarrière. Het leverde tot dusver drie soloplaten op, waaronder het vorig jaar uitgebrachte Rare Birds. Als je erover twijfelt om hem te zien optreden, dan moet je zeker gaan. In een interview liet de Amerikaan optekenen niet happig te zijn op tours door Europa. Dus wie weet hoevaak je de kans nog krijgt om hem live te zien.
De klanken van Jonathan Wilson vullen om 14.30 de Fuzzy Lop.
Lewis Capaldi
Zaterdag is de middag voor je meer dan doorsnee singer-songwriter, want ook Lewis Capaldi behoort tot die categorie. Je zou bijna vergeten dat de sympathieke Schot pas een album op zijn repertoire heeft. De hit Someone You Loved vind je terug op Divinely Uninspired to a Hellish Extent, dat ongetwijfeld de hoofdmoot van zijn show zal vormen.
Het hoofdpodium is vanaf 15.30 voor Lewis Capaldi gereserveerd.
Vampire Weekend
Vampire Weekend was in het begin van de jaren ’10 een van dé indiebands. Daarna verdwenen ze echter in de tweede helft van het decennium en was het wachten tot begin dit jaar er dan eindelijk de nieuwe albumaankondiging kwam. Father Of The Bride is een album dat het wachten meer dan waard bleek. Hopelijk is hun optreden op Down The Rabbit Hole dat ook.
Vampire Weekend vult het veld voor de Hottot vanaf 21.30.
Thom Yorke
De Radiohead-frontman is de voorbije twaalf maanden ontzettend productief geweest. Eerst kwam Thom York met zijn Suspiria-soundtrack en afgelopen week kwam Anima uit dat bij een gelijknamige Netflix-film hoort. Dikke kans echter dat zijn optreden vooral draait om zijn in 2014 verschenen Tomorrow’s Modern Boxes. Met die titel is hij immers aangekondigd op de festivalposter.
Thom Yorke in een tent. De Teddy Widder om precies te zijn, om 22.30.

Zondag

Khruangbin
Het is een van de moeilijkst te schrijven namen in de line-up van Down The Rabbit Hole. Daarnaast is het ook nog een band met een zeer excentrieke stijl. Of beter stijlen. Wereldmuziek, folk, rock, soul het komt allemaal terug in de muziek van Khruangbin. ‘Mensen vertellen mij weleens dat ze onze muziek niet kunnen plaatsen’, zei bassist Laura Lee vorig jaar nog in gesprek met ons. Laat je daarom vooral lekker verrassen door hun optreden.
Een gekkenhuis wordt het bij de Hottot om 15.45.
Foals
Een van de populairste rockbands van de voorbije jaren is Foals en dat bewijst hun status op Down The Rabbit Hole wel. Het wordt namelijk de eerste act die dit nog jonge festival twee keer mag headlinen. Dat doet het bovendien ook voor de tweede keer op de afsluitende zondag. Dat doet het met een nog vrij vers uitgebracht album onder de arm: Everything Not Saved Will Be Lost Pt. 1. En wie weet laten ze al wat van Pt. 2 horen.
Voor Foals gaat het hoofdveld los om 19.45.
Robyn
Hoewel ze aan het begin van haar carrière de kans liet liggen om …Baby One More Time als single uit te brengen, staat Robyn al heel lang aan de top. De Zweedse scoorden bovendien alsnog een paar knallers met Show Me Love en Dancing On My Own. Afgelopen jaar bracht ze de plaat Honey uit, waarmee Robyn haar stilzwijgen van acht jaar doorbrak.
Het laatste grote optreden in de Teddy Widder komt om 20.45 van Robyn.
Janelle Monáe
Maar Foals is niet de enige headliner op de zondag. Die eer moet het delen met Janelle Monáe. Een totaal andere tak van sport, maar daardoor niet minder lekker. Vorig jaar bracht ze met Dirty Computer een geweldig album uit, dat in onze Album Top10 eindigde met daarop onder andere de single PYNK. Maak je op om met een heerlijke show vol pop, soul en r&b afscheid te nemen van een hopelijk weer geslaagde editie van Down The Rabbit Hole.
De Hottot gaat dicht na het optreden van Janelle Monáe om 21.45.
https://open.spotify.com/user/dtrh_festival/playlist/6gjPQ4EPvXBCnp147g5u1i?si=e6ndS-zlS4uml2NyJdmMzA