Het Beste Van De Zomermaanden

Het is een hele hete zomer geweest in Nederland. Maar als we de recensiecijfers bekijken, dat kwamen de hete platen er dit jaar pas echt, toen de warmste dagen achter ons lagen. Een warmhoudertje voor de herfst die eraan komt? Al staat er voor het najaar ook al meer dan genoeg op het programma.

Track op repeat

Het gebeurt niet vaak, maar soms hoef je een nummer maar één keer te horen om te weten: dit is er eentje voor de eeuwigheid. I/m not here (missing face) van The Twilight Sad is er zeker een voorbeeld van. Al vanaf de eerste stoempende tonen wil je weten wat de Schotse band van plan is. The Twilight Sad werkt laag voor laag toe naar een even onheilspellende als energieke climax. De bom barst helemaal als de piano invalt en de zanger met zijn lekker platte Schotse accent ‘Why do you do this to yourself?’ uitroept. Een nummer met een zwaar thema (een gebrek aan zelfrespect, niet van jezelf kunnen houden), maar toch met een laag hoop en energie erin verwerkt. Heel bijzonder. (Ivo Terpstra)

Beluister hieronder onze afspeellijst van de zomermaanden.

Topalbums

Tash Sultana – Flow State (9)

De debuutplaat van Tash Sultana gooide hoge ogen. ‘Geen een album is perfect, maar Tash Sultana doet met Flow State een goede poging. Eerlijk is eerlijk: af en toe kan Sultana nog weleens betrapt worden op voorspelbaarheid, en niet alle nummers maken evenveel impact. Maar dat neemt niet weg dat de Australische multi-instrumentalist een geweldig, gebalanceerd debuutalbum heeft afgeleverd dat zich meteen kandidaat stelt voor de eindejaarlijstjes.’

En verder…

Vanaf eigen bodem scoorde Kovacs bijzonder goed – een 8,5 – met haar Cheap Smell. ‘Ze doet wat ze wil doen en daarmee onderscheidt zij zich van alle pulp die de ether domineert. Dat alleen al is een heel groot compliment waard. Als je dan ook nog zo’n indrukwekkend en persoonlijk album aflevert, wordt de rode loper naar sterrendom bekleedt met diamanten.’ Daarnaast mogen de albums van White Denim en Lucie Silvas niet vergeten worden in het maandoverzicht.

Wat schalde er in de maand hiervoor door onze speakers? Lees hier ons overzicht van de maand juni.