2016: ‘Het mooiste was dat Adele de Ziggo Dome muisstil kreeg’

2016 zit er nog niet helemaal op, maar de laatste meesterwerken van het jaar lijken inmiddels wel uitgebracht. Nieuweplaat.nl beschouwt ook dit jaar weer uitgebreid na met de persoonlijke voor- en afkeuren. Na welk optreden liepen we nog een week in een roes rond? En welke artiest bracht een plaat uit die we liever niet meer horen? Vandaag is het de beurt aan Stef Ketelaar.

Al kijkend naar mijn eigen samengestelde afspeellijst van 2016, bedenk ik me dat er weer veel viel te bleven in de commerciële popwereld, de afgelopen twaalf maanden. Veel van mijn persoonlijke favorieten mocht ik dit jaar live bewonderen. Ellie Goulding, Adele, Ladies of Soul, Wouter Hamel, Edsilia Rombley en O’G3NE, om er een paar te noemen. All Saints hintte op 1 januari meteen al naar nieuwe muziek via haar social media, met een waanzinnig album als gevolg dat in april verscheen.

In juni liepen we massaal warm voor Adele en haar concerten op Nederlandse bodem, terwijl haar collega’s als Ariana Grande en Meghan Trainor de charts domineerden met hun gelikte plaatjes. Taylor Swift en Katy Perry waren weinig te horen met nieuw materiaal, dus muziek van de eerdergenoemde pop prinsessen was een aangename opvulling.

De ontdekking
Afgelopen oktober zag ik haar live in een uitverkocht Paradiso: Dua Lipa. Haar single Be The One kwam met regelmaat voorbij in mijn afspeellijsten op Spotify. Daardoor raakte ik al snel in de ban van haar werk. Toen de opvolger Hotter Than Hell me bereikte, was ik om. Wat een talent! Haar debuutalbum, wat in februari volgend jaar eindelijk verschijnt, is er één waar ik met smacht op wacht.

Het optreden
125 euro had ik er voor over om haar live aan het werk te zien. Adele maakte afgelopen juni mijn verwachtingen meer dan waar. Een prachtig concert, met de nodige grappige anekdotes van mevrouw zelf tussen de liedjes door. Misschien wel het mooiste van de avond was het feit dat de zangeres de tjokvolle Ziggo Dome meerdere malen muisstil kreeg. Intiem en ontroerend tegelijk en je vergat als bezoeker even dat je slechts enkele meters verwijderd was van één van de grootste en best verkopende artiesten van dit moment.

Het album
Zoals ik al eerder melde: meidengroep All Saints kondigde begin dit jaar een comeback aan. De single One Strike groeide uit tot één van mijn favorieten. Maar dan, het comeback-album. Red Flag. Een dijk van een plaat waarin Shaznay, Melanie, Nicole en Natalie een enorme muzikale groei laten klinken. Met name het tweede gedeelte van dit album toont een zeer volwassen en intens geluid, dat voor All Saints-begrippen zeer vernieuwend is.

De tegenvaller
Het onlangs verschenen nieuwe album van Michael Bublé. Ondanks het feit dat de zanger voor de eerste keer een album zelf mocht produceren, blijft hij op Nobody But Me vastkleven in zijn eigen comfortzone. De combinatie van een paar eigen liedjes, aangevuld met covers van jazzlegendes: ik heb het nu wel gehoord…

Top 16
Vrouwen hebben de overhand in mijn muzikale voorkeur, maar voor twee heren heb ik een speciaal plekje bewaard. Waarom? Calvin Harris  maakte me met This Is What You Came For aan het dansen tijdens menig feestje en Justin Timberlake’s Can’t Stop The Feeling bestempelde ik als het onbewuste antwoord op Pharell’s Happy waar iedereen afgelopen zomer vrolijk van werd.

2017
Do werkte eerder dit jaar aan een Nederlandstalig album met als thema ‘mooie liedjes met een iets wat Frans tintje’, maar moest vanwege zwangerschap de release uitstellen. Hopelijk volgt de tweede kans snel, want de eerste single Zonder Jou vond ik veelbelovend. Verder kijk ik reikhalzend uit naar de nieuwe albums van Taylor Swift, Katy Perry, Ella Henderson, Kelly Clarkson, Shania Twain, Dua Lipa en Loïc Nottet. 2017: kom maar door!