Raad de Plaat: Jessica Sligter – A Sense of Growth

Don’t judge a book by its cover. Toch geeft de cover altijd de eerste indruk, dat geldt ook in de muziek. In Raad de Plaat bespreekt Nieuweplaat.nl elke maand een album door eerst de hoes eens goed te bestuderen en op basis daarvan een verwachting te schetsen vóórdat er ook maar een noot geklonken heeft. Deze maand: A Sense Of Growth van Jessica Sligter.

De albumcover

De eerste indruk van deze cover is toch wel donker en duister. De omslag bestaat uit twee donkergrijze, schuin afgesneden foto’s. Aan de rechterkant zie je een stapel stenen en op de linker afbeelding is een soort brandstapel te zien. Jessica houdt het nog vaag als het gaat om de sfeer van het album. Van beide afbeeldingen krijg ik het niet echt warm en mijn eerste gedachte is dan ook: herrie. Ik verwacht hierbij iets van hardrock of heavy metal muziek.

De cover is vaag en donker, iets wat mij niet aanspreekt. Maar hierdoor word je wel heel nieuwsgierig naar wat voor muziek de zangeres dan maakt. Bij de naam, Jessica Sligter, verwacht ik namelijk geen punker en hardrock muziek maar meer iets rustigs. Dat sluit alleen totaal niet aan bij de albumcover van deze plaat. Ook de titel van de plaat, A Sense Of Growth, doet mij niet direct aan heftige muziek denken, eerder iets van soul of alternatief.

De muziek

De tracks komen heel erg overeen met de cover, namelijk vaag en duister. De muziek die Jessica Sligter maakt, valt nog het beste te omschrijven als filmmuziek. Ook is de muziek best wel gothic. De meeste mensen zullen bij deze muziek in de eerste instantie denken aan meditatiemuziek, maar met af en toe ineens een ruig aspect. Ook bevatten de tracks vage, sprookjesachtige stukken. Titelsong A Sense Of Growth opent alsof het een musicalsong is, de beelden van The Sound Of Music komen op in je gedachten. Alleen heeft dit toch wel een iets ruiger randje; het alternatieve, en indie pop-achtige, in Jessica komt naar boven.

Verder zijn haar nummers niet melodieus en daardoor ook niet toegankelijk. Haar eerdere albums waren dat wel. Wherever You Go is het meest toegankelijke nummer van dit album, wat ook meer in het rijtje ligt van haar eerdere album Fear And The Framing. Hoewel Jessica wel degelijk singer-songwriter is, wordt er in de nummers niet heel veel gezongen. Het gaat vooral om de sfeer die de Nederlands-Deense zangeres in haar jaren ’60-achtige muziek naar voren laat komen.

 

 

A Sense Of Growth kwam uit op 9 december 2016.