WK Nieuweplaat: Peru – Panfluiten, Tina Turner & vier octaven stembereik

Hoewel onze Peruaanse vrienden alweer een tijdje zijn uitgevoetbald, is het land van de Inca’s en Machu Picchu vandaag aan de beurt om muzikaal te shinen. Nieuweplaat neemt Peru onder de loep!

Traditionele Peruaanse muziek vond zijn oorsprong in het Andesgebergte, waar vooral gebruik werd gemaakt van blaasinstrumenten, zoals de panfluit. De Spanjaarden hebben daar hun steentje aan bijgedragen door de muziek uit de Andes te verrijken met allerlei snaarinstrumenten. Uit Afrika kwamen vervolgens de ritme en percussie-instrumenten over (zoals dat eigenlijk in heel Latijns-Amerika het geval is) en voilà: met deze mengelmoes van invloeden en stijlen bezit Peru een rijk en divers muzikaal erfgoed.

Traditionele muziek uit de Andes

Afro-Peruaanse muziek en dans (Chincha)

En tegenwoordig? Een snelle blik op de actuele Peruaanse hitlijst suggereert dat hedendaagse Peruaanse artiesten niet echt meer aan de bak komen bij het grote publiek. Want waar zijn de Peruanen anno 2018 in hun eigen hitlijst? Vrijwel alle namen die in de charts te vinden zijn komen uit nabijgelegen Zuid-Amerikaanse landen, met Colombiaanse acts als koploper. Gelukkig valt na wat speurwerk te concluderen dat Peru wel degelijk beschikt over succesvolle, interessante en door de Peruanen zeer geliefde artiesten, al lijkt het maar om een handje vol te gaan.

Zeg je muziek en Peru, dan kom je allereerst terecht bij de exotische Yma Sumac. De extravagant geklede diva was in de jaren 50 super populair, mede omdat ze omhuld werd door mysterie. Zo zou Yma een Inca-prinses zijn en zou ze haar unieke stem hebben verkregen bij een geheimzinnig ritueel in het Andesgebergte. Fabel of feit, dat die stem uniek was staat als een paal boven water. Haar stembereik omvatte ruim 4 octaven, wat toch behoorlijk legendarisch is. Yma is inmiddels niet meer onder ons, maar haar legende en bijbehorende raadselen leven voort. Check Yma hieronder in duet met een fluit. Wow!

Op het gebied van de Afro-Peruaanse muziek is Eva Ayllon de godin. Dit icoon is sinds de jaren negentig actief en is sindsdien maar liefst 6 keer voor een Latin Grammy Award genomineerd. Helaas is het haar nooit gelukt de winst binnen te slepen. Ze heeft echter wel een record weten te bemachtigen: de meeste nominaties zonder te winnen. Een twijfelachtige eer. Eva heeft een krachtige stem en is een fenomenale performer, waardoor ze ook wel de Tina Turner van Peru wordt genoemd. Kortgeleden zat de levende legende in de jurystoel bij La Voz, waar ze nogmaals even duidelijk maakte dat ze kan performen.

In tegenstelling tot Eva Ayllon is het La Voz collega, singer-songwriter Gian Marco Zignago, wel gelukt de Latin Grammy Awards daadwerkelijk te winnen. Hij heeft er inmiddels drie op zijn nachtkastje staan. Zijn eerste album stamt uit 1990 en ook tegenwoordig brengt Gian Marco nog steeds nieuwe muziek uit. Zijn nieuwste single Bésame verscheen vorige maand en klinkt heerlijk zomers. Hopelijk zien we dit nummer binnenkort wel in de Peruaanse hitlijsten terug.

Wellicht kan de jonge Renata Flores Rivera zich ontpoppen tot dé nieuwe superster in Peru. De zangeres coverde in 2015 The Way You Make Me Feel van Michael Jackson en ging daarmee volledig viral. De reden van het succes schuilt in het feit dat ze het nummer zingt in Quechua, een oude inheemse taal afkomstig van de Inca’s uit het Andes gebergte. Hiermee vraagt Renata aandacht voor het uitsterven van de taal.

Meer lezen over muziek uit de deelnemende landen aan het Wereldkampioenschap? Gisteren bespraken we Spanje.