Marina And The Diamonds – Electra Heart

Marina Lambrini Diamandis (Abergavenny, 10 oktober 1985), beter bekend onder haar artiestennaam Marina and the Diamonds, is een zangeres en songwriter afkomstig uit Wales. Marina heeft een Griekse vader en een Welsh moeder.

Marina’s artiestennaam is samengesteld uit Marina’s voornaam en haar Griekse achternaam Diamandis, die in het Engels vertaald “Diamonds” betekent. Vaak wordt gedacht dat de toevoeging The Diamonds in haar artiestennaam betrekking heeft op de band van Marina, maar dit is niet het geval. Volgens Marina zijn “The Diamonds” haar fans, zo blijkt uit haar uitspraak “I’m Marina. You are the diamonds” (in het Nederlands: “Ik ben Marina. Jullie zijn de diamanten”. Op 16 juni 2010 trad ze op in Paradiso Amsterdam.

Electra Heart is het tweede studioalbum van Marina and the Diamonds. Het album kwam in Nederland uit op 25 mei 2012. Het album vertegenwoordigde de verandering van muzikale richting van Marina in de richting van electronic en popmuziek. Het nummer “Radioactive” is uitgebracht als promotie single op 23 september 2011. Marina vertelde dat het album gebaseerd is rond het personage Electra Heart. Electra Heart is geen alter ego van Marina, maar Marina omschrijft het als “een manier om de American Dream te portretteren”. Ze voegde er aan toe dat ze “een koud en meedogenloos karakter dat niet kwetsbaar is” wilde creëren en dat het album “een ode is aan de disfunctionele liefde”. Verder vertelde ze dat het album “gebaseerd is op karaktertypes die je vaak vindt in liefdesverhalen, films en theaterstukken, meestal geassocieerd met kracht en controle in de liefde, in tegenstelling tot zwakte en verslagenheid. Afwijzing is een universeel beschamend onderwerp en Electra Heart is mijn antwoord daarop. Het is een openhartig album.”