Ab-Soul – These Days

Ab-Soul is alweer de zoveelste rapper uit de talentenfabriek die Top Dawg Entertainment (TDE) heet. Hij wordt gezien als het onopvallendste lid, maar laat met These Days zien niet (veel) onder te doen voor collega’s als Kendrick Lamar en Schoolboy Q.

Sinds 2009 maakt Soulo deel uit van het hip-hopcollectief Black Hippy. De andere leden van de groep, Kendrick Lamar, Schoolboy Q en Jay Rock zagen hun ster omhoog schieten. Vooral Lamar brak wereldwijd door met Good Kid M.A.A.D. City. Ab-Soul is qua succes een beetje achtergebleven. Zijn tweede studioalbum Control System (2012) werd positief onthaald maar verkocht matig. Met These Days probeert hij die positieve kritieken om te zetten in verkoopcijfers en een stukje erkenning.

De mannen uit de TDE-stal staan er om rijkelijk op elkaars albums te featuren. Ook nu tieren de gastoptredens welig: Op Hunnid Stax doet Schoolboy Q mee, Jay Rock fleurt de standaard track Feelin Us op en Kendrick Lamar doet wat terug voor Ab-Soul met Kendrick Lamar’s Interlude nadat Soulo op Section.80 Ab Soul’s Outro deed. Beiden hele fijne, jazzy, nummers. Naast de TDE mannen maken ook mannen als Rick Ross en Lupe Fiasco hun opwachting.

Richting het middendeel zijn de nummers van wisselend niveau. Nevermind, met een feature van Rick Ross, is een prima nummer, maar niet meer dan dat. Twact (met Jinx en Short Dawg) is een echte clubbanger. Tekstueel niet bijzonder, maar het krijgt je wel in de juiste stemming. Just Have Fun is weer een nummer dat in tweeën is gesplitst. In dit geval maakt het tweede deel het eerste goed. Het gevoel ontstaat dat Ab-Soul echt een wereld op zich wil creëren. Het is dan ook aan te bevelen het album meerdere luisterbeurten te gunnen.

These Days kent een zeer consequent en sterk tweede deel. Vanaf Kendrick Lamar’s Interlude verliest het album niet meer aan kracht. Vooral Closure is een verrassing. Het emotioneel geladen nummer wordt in zijn geheel gezongen en niet gerapt. Ab laat hier zien meer in zijn mars te hebben. Hij zou er goed aan doen op zijn volgende werk mee door te gaan. Een track die er verder nog uitspringt is W.R.O.H. Niet zozeer het nummer zelf maar wel het feit dat er een bijna twintig minuten lange rapbattle achter zit als geheime track. Ab-Soul neemt het hier op tegen underground battler Daylyt. Hier valt op hoe ontzettend creatief Ab-Soul met woorden en tekst is.

In eerste instantie lijkt These Days een rommeltje. Gun je het album echter meerdere luisterbeurten dan is de kans groot dat je Ab-Souls wereld in gezogen wordt. Wat je daar vindt, zal je waarschijnlijk bevallen. Met These Days zet Soulo zich een weer stuk steviger op de kaart.