Nieuw?

Vaak wordt ons de stelling voorgelegd of dat een door ons geplaatste plaat wel nieuw is. Je hebt hem namelijk al enkele maanden in je playlist op Spotify staan of je kon hem vroeger al vinden in de platenkast van je vader. Een logische gedachte, dus we leggen het graag aan je uit.

 

Single

De meeste voorkomende en daardoor de meest bekende vorm van een nieuwe plaat is de single. Vroeger kocht je hem nog op van die platte, zwarte schijfjes; tegenwoordig koop je ze via iTunes. Een single kun je zien als een stukje promotie voor een album. De artiest die deze cd uitbrengt, wil hier natuurlijk de aandacht voor krijgen om hem te verkopen. Dit doet hij door het meest aantrekkelijke nummer van het album te kiezen en deze te verspreiden naar onder andere de vele radiostations en naar ons. Deze pikken de single op en draaien hem vaak. Hoe leuker de luisteraars hem vinden, hoe meer hij wordt gedraaid, hoe sneller hij in de hitlijsten stijgt. Na het horen van een leuke single, worden veel mensen benieuwd naar andere muziek van die artiest. En hier komt het album om de hoek kijken. Want hoe leuk is het als je een hele cd van de beste man kunt kopen ínclusief die toffe single!

 

Remix

Nu kan die single nog zo strak zijn, er zijn altijd mensen die het beter (denken te) kunnen. Zie hier het ontstaan van de remix. Een dj of producer mixt een single van bijvoorbeeld een rockband, om hier een dance versie uit te laten vloeien. dj’s mixen ook regelmatig de platen van elkaar. Soms kiest een dj er voor om zo’n remix uit te brengen en dezelfde route te laten lopen als de single. Ook dit is een nieuwe plaat en verschijnt in ons overzicht.

 

Remaster

Het voorvoegsel ‘re’ betekent niets meer dan ‘opnieuw’. Een remix is een single die opnieuw wordt gemaakt (ook al kan deze volledig anders klinken). Een remaster is een single die opnieuw in elkaar is gezet, maar die aan het einde van dit proces precies dezelfde elementen in zich heeft als het origineel. Wat ze praktisch gezien doen is alle losse elementen van een single (de gitaar, de drums, de zang enz.) opnieuw in de nieuwste software laden, deze opnieuw op elkaar afstemmen en zo, met alle verbeterde technieken om vervolgens opnieuw op een album te zetten. Dit kan gebeuren bij artiesten die al lang zijn overleden. Denk aan Elvis Presley. Zijn albums worden nog steeds in een remaster versie verkocht, terwijl de beste man het zelf toch echt niet meer zal maken. In zo’n geval beslist het management van de artiest om het album postuum nogmaals uit te geven.

 

Video

Aangezien Nieuweplaat.nl werkt met prachtige grote video’s, mag de oude vertrouwde videoclip natuurlijk niet ontbreken. Waar Queens Bohemian Rhapsody vaak als eerste echte videoclip wordt gezien, is een single tegenwoordig niet meer weg te denken zonder video (met dank aan YouTube). Artiesten maken hier dan ook veelvuldig gebruik van en plaatsen hoe dan ook een video op dit immens populaire kanaal. Het is zelfs zo populair onder artiesten, dat de vier grootste platenmaatschappijen samen met YouTube een aparte dienst speciaal voor artiesten hebben opgezet, genaamd Vevo.

Om snel een nieuwe single online te kunnen hebben staan zonder al te dure videoclip, maken veel artiesten gebruik van een zogeheten ‘Lyric Video’. Hierin zijn vaak wat grafische elementen te zien, samen met de tekst van het nummer. Op een later moment wordt de officiële videoclip gelanceerd. Beide vormen zijn in onze ogen een nieuwe plaat, dus vind je deze mooi groot terug in ons overzicht.

 

Mocht je je dus afvragen waarom wij een plaat plaatsen die volgens jou eigenlijk niet meer nieuw is, dan kun je vanaf nu kiezen voor één van de bovenstaande opties!