Alain Clark – Bad Therapy

Waardering

8

Lang geleden, in 2004 om precies te zijn, probeerde Alain Clark succes te boeken met Nederlandstalige liedjes. De single Heerlijk werd destijds een bescheiden hitje maar zorgde niet voor de definitieve doorbraak. Met de release van zijn Engelstalige debuut Live It Out werd het anders. Die plaat leverde hem tot drie keer toe de status van platina op. Daarnaast werd de Top 10 van de hitlijsten gehaald met nummers als This Ain’t Gonna Work en Blow Me Away. Uiteraard zijn we ook (de met zijn vader opgenomen) hitsingle Father & Friend niet vergeten.

Met het uitbrengen van meerdere succesvolle albums en talloze optredens op de Nederlandse podia in de afgelopen tien jaar, heeft Clark bewezen een blijvertje te zijn. En terwijl hij in zijn hoofd stil staat bij het feit dat het succes dus tien jaar geleden begon, lanceert hij nu zijn vijfde en nieuwe Engelstalige studioalbum Bad Therapy.

Voor opnames en schrijfsessies werd er drie jaar geleden uitgeweken naar Los Angeles. Clark wilde altijd al vanuit daar nieuwe muziek maken en nam in eerste instantie een huurhuis in Malibu aan. Toen het geld na twee weken op was, was hij genoodzaakt zijn intrek te nemen in een goedkoper huis in Los Angeles. “Twee jaar lang heb ik daar aan mijn nieuwe album gewerkt en ik heb iets van negentig nummers geschreven, net zo lang totdat ik helemaal tevreden was”, aldus Clark.

Om zichzelf nog meer te ontwikkelen ging de zanger in zee met verschillende producers en songwriters. Eentje daarvan was Josh Gudwin, een man die als mix engineer betrokken was bij het laatste album van Justin Bieber en deze rol op Bad Therapy voor een deel ook voor zijn rekening heeft genomen. Hiermee verwacht je als luisteraar toch wel een aantal vernieuwingen binnen de liedjes. Op het eerste gehoor lijkt Clark je in de maling te nemen. Nummers als Alchemy, titeltrack Bad Therapy en Mean To Get Together klinken prima en absoluut niet verkeerd, maar qua sound hadden ze (wat ons betreft) ook op één van Clark’s eerdere albums gepast.

Het zijn de liedjes Breaking Up With Myself, Home, de single Kiss You The Same, Glad We’re Done en Long Before You Understand die dit album gelukkig de flow van vernieuwing geven. Dit in combinatie met de eerder genoemde liedjes zorgt er voor dat Clark er toch weer in is geslaagd om een afwisselend album af te leveren. Een album waarop hij zonder moeite stijlen als pop, R&B, soul, funk en zelfs electronic weet samen te smelten tot een lekker geheel. Nu maar hopen dat we hem met een deal bij het Amerikaanse label Concord Music niet helemaal kwijt raken aan het buitenland.