Aphex Twin – Syro

Aphex Twin is terug. De man die vaak omschreven word als een van de grote pioniers uit de elektronische muziek, bracht dertien jaar geleden voor het laatst een album uit. Sindsdien heeft hij echter niet stil gezeten en maakte hij ruim zestig nummers.

De geboren Ier Richard James (1971) is vooral bekend van de hit Windowlicker (1999), dat overigens alleen als single is uitgebracht. Zijn laatste studioalbum (Drukqs), twee jaar na zijn enorme hit, was redelijk succesvol al kreeg het wisselvallige beoordelingen in de media. Nu is hij terug met Syro. De luistersessie voor het nieuwe album in Utrecht leverde direct een volle gastenlijst op. Journalisten, fans en andere liefhebbers kwamen om zijn rentree te horen en de eerste geluiden waren louter positief.

Het album begint met het rustige Minipop 67, gevolgd door de wat hardere electro van 180db. Circlont6A doet terug denken aan de tijd van de Sega 8-bit spelcomputer door de hoge tonen en het ritme. Het nummer s950tx16wasr10 doet denken aan muziek van The Prodigy door de muziekstijl die te horen is in het nummer.

Uitschieters op het album zijn 4 bit 9 d en Papat4. Deze nummers hebben een hoger tempo en zijn opzwepender waardoor ze opvallen. Iets wat meerdere nummers op dit album niet doen doordat het lange nummers zijn die eentonig kunnen worden voor de luisteraar. Daardoor zijn de nummers een gevaar voor het succes van het album Syro.

De titels van de nummers op het album doen vreemd aan als je niet weet dat Aphex Twin net als op eerder werk voor lange en gekke titels kiest. Het is hierdoor wel spraakmakend en past bij het beeld dat je van het album krijgt.

Als dit album met eerder werk van Aphex Twin moet worden vergeleken, is Syro rustiger en gestroomlijnder maar daarom niet minder goed of juist beter. Het is een elektro album om bij achterover te gaan zitten en eens goed naar te gaan luisteren.