AURORA – What Happened To The Heart?

What happened to the heart AURORA

Waardering

9

Het is april 2022 als de Noorse singer-songwriter AURORA een brief ontvangt. Deze brief, getiteld ‘We Are the Earth’, is mede geschreven door inheemse activisten en roept op tot een revolutie: een collectieve reactie op de opwarming van de aarde – om ‘het land te genezen’. Ze beschrijven dat we verbonden zijn met het land ‘via ons hart’, en de aarde als ‘het hart dat in ons pulseert’.

De brief bracht AURORA ertoe zichzelf een vraag te stellen: What Happened To The Heart? En dus begon ze boeken over de menselijke anatomie te bestuderen, omdat ze wilde begrijpen wanneer en waarom de westerse cultuur het contact met het diepere doel van ons meest vitale orgaan verloor. Het bleek het startpunt te worden van een bijzonder album.

Hoewel AURORA nog niet heel bekend is,  zullen velen haar lied Runaway wellicht wel kennen. De liedjes van zijn wat zweverig, wat deels komt door haar bijzondere stem.  Op What Happened To The Heart? Is dat niet anders. Het album begint met een rustiger lied; Echo Of My Shadow. Vervolgens word je wakker geschud met To Be Alright. Het lied gaat over het moeilijk vinden van blijdschap, terwijl andere dat wel makkelijk vinden. Een niet zo vrolijk onderwerp, maar door de beat en sfeer merk je daar niks van.

AURORA is niet bang om haar mening te delen, haar activisme hoor je dan ook terug in haar muziek. Het lied Your Blood bijvoorbeeld verschijnt in een periode van verhoogde humanitaire crisis in Gaza. Voorafgaand van de release sprak zij zich uit op haar sociale media tot een staakt-het-vuren en schoof ze haar mening niet onder stoelen of banken . Er was getwijfeld of het wel het juiste moment was om een lied uit te brengen, maar AURORA bleef erachter staan, daarbij verwijzend naar de actuele boodschap.

De song Some Type Of Skin ligt in hetzelfde straatje als Your Blood. Some Type Of Skin bespreekt de noodzaak van vrede voor iedereen. Beide tracks laten een serieus onderwerp aan bod komen, terwijl de beat en sfeer van de liedjes heel vrolijk en upbeat zijn.
De upbeat sfeer wordt kort onderbroken door The Essence en ook Earthly Delights is wat rustig maar bij de chorus wordt de spanning elke keer opgebouwd waardoor je blijft wachten tot de beat zal vallen.  Ook When The Dark Dressen Lightly is een spannend lied, de beat is waanzinnig. Je hoort vele lagen in het lied, van de instrumenten en haar stem vermenigvuldigd. Het is mooi geproduceerd en een uitblinker in het album.

A Soul With No King lijkt bijna op een rocknummer met de gitaar op de achtergrond, maar ook klinkt het als een inheems lied door de ukelele die door heel het lied te horen is. Er is een mooie instrumentele pauze ingebouwd dat het outro mooi verbindt met de rest van het lied.
My Name, is het enige duet op de plaat, namelijk met de Noorse singer-songwriter Ane Brun. Samen met het lied Starvation klinkt My Name als een techno track. AURORA vertelt over de track Starvation dat ze is geïnspireerd door de Duitse EDM-scene, wat aan het einde van het nummer zeker te horen is.

De volgende twee songs zijn beide erg uptempo waarna het album met Invisible Wounds rustig wordt afgesloten. What Happened To The Heart? is zonder twijfel het beste album van AURORA. Het is anders, maar wel echt nog steeds typisch AURORA. Je hoort dat ze bij het produceren van dit album is gaan experimenteren en dat is goed gelukt. Dat er bovendien een serieuze gedachte en boodschap achter de tekst zit, is de kers op de taart. AURORA weet op een mooie en creatieve manier een activistische boodschap te verwerken in haar nummers en dat resulteert in een voortreffelijke plaat.