Bear’s Den – Christmas, Hopefully (ep)

Christmas Hopefully

Waardering

7

7

8

Als er een band is die je om een kerstboodschap kan sturen, is het Bear’s Den wel. De groep waagde zich de voorbije jaren al aan kersttrack Berlin en de speciale ep Only Son Of The Falling Snow. De sfeersetting van de winterse feestdagen wordt geperfectioneerd op de ep Christmas, Hopefully

Want wanneer je iemand vraagt in zijn hoofd aan zachte knuffelindie met een kerstthema te denken, dan komt dat heel erg in de buurt van Christmas, Hopefully. Dat begint al op de openings- en tevens titeltrack. Zachte kerstbelletjes volgen het ritme van een typische Bear’s Den-sound. Als je je ogen sluit, hoor je sneeuw langzaam vallen. Zeker wanneer de voor de band zo kenmerkende blazers ook nog eens toegevoegd worden. 

Waar op Christmas, Hopefully de traditionele kerst met instrumentale sfeer geschetst wordt, vertellen de lyrics het andere verhaal. Dat van de harde realiteit. Namelijk dat de massale familiediners er in ieder geval niet in zitten dit jaar. Dat je sommige familieleden überhaupt niet kan bezoeken. Daarbij benadrukt de band dat dit voor sommigen niet uniek is aan dit jaar. ‘Kerst kan voor veel mensen ook een moeilijke en zware tijd zijn als er geen pandemie is.’ 

Berlin pt II is wat minder volmaakt dan zijn voorganger, maar nog steeds een fijne kerstsong. Voor afsluiter Favourite Patient wordt de piano van (kerst)stal gehaald. Aangevuld met enkel de altijd geruststellende stem van Andrew Davie is dit verreweg het meest intieme nummer van de drie. Het is opgedragen aan het zorgpersoneel, dat ook tijdens de feestdagen waarschijnlijk veel uren zal maken. ‘I hope I can help in some way’, zingt Davie de strijders toe. 

Christmas, Hopefully is een ultrakorte kerst-ep die perfect geschapen is voor het werk dat hij behoort te doen. Hoewel de onderwerpen niet traditioneel zijn, maar specifiek op dit jaar gericht, voelt alles eraan als zeer vertrouwd. Een normale kerst? Dankzij Christmas, Hopefully is de kans op het gevoel daarvan iets groter.