Belle and Sebastian – How To Solve Our Human Problems (Part 1)

Waardering

6

In 1997, een jaar na de oprichting van de band, bracht Belle and Sebastian een drieluik EP’s uit. Dog On Wheels, Lazy Line Painter Jane en 3..6..9.. Seconds of Light maakten de band een gevestigde naam in de indiescene. In 2017 viert Belle and Sebastian het ‘twintigjarig’ jubileum door de eerste EP uit de driedelige serie How To Solve Our Human Problems uit te brengen.

De opener Sweet Dew Lee is meteen een van de betere liedjes van de EP. Het duet tussen Stuart Murdoch en Stevie Jackson levert een zoetsappige jaren ‘70 discopopnummer op, die de liefde bezingt zoals alleen Belle and Sebastian dat kan. De synthesizer die geleidelijk binnen druppelt geeft het liedje een psychedelische tint die perfect past binnen de algehele sfeer van het nummer.

De overgang naar het volgende liedje We Were Beautiful is groot. Onder het genot van een rappe drumbeat zingt leadzanger Stuart Murdoch gepijnigd: ‘I was as black as I could be/Hearing voices telling me/Walk away from everything’. Het contrast tussen de zware teksten en het gelikte refrein, die zich leent als festival meezinger, is verwarrend.

Dat Belle and Sebastian vijf nummers in vijf totaal verschillende stijlen weet af te leveren, is typisch iets voor de band. De muziek gaat van hot naar her. Het eindresultaat is geen samenhangend geheel, maar laat wel zien dat Belle and Sebastian zich niet in een hokje laat duwen.

Op The Girl Doesn’t Get It gaan we terug naar de upbeat, vrolijke muziek waar de band al jaren in uitblinkt. Zorgeloos, catchy en dansbaar. De hoge backingvocals, herkenbare teksten en klappende handen maken het moeilijk om niet op zijn minst je hoofd mee te bewegen op de beat.

De titel van het afsluitende liedje Everything Is Now doet denken aan Everything Now van Arcade Fire. Toch lijkt het nummer in niets op de zomerhit van de Canadese indierockband. Het is een fijne afsluiter, die op zijn gemak voortkabbelt en je achterlaat met een algeheel gevoel van rust.