Cher – Christmas

Waardering

7

8

Het zal je verbazen dat Cher in haar zestig jaar durende carrière niet eerder een kerstalbum heeft uitgebracht. De inmiddels 77-jarige zangeres vond het maken van een kerstplaat nooit zo nodig, maar dit keer heeft ze zich door mensen van haar platenlabel laten ompraten. De tijd begint tenslotte toch echt te tikken. Maar betekent dat dan dat de zangeres het album Christmas met tegenzin heeft opgenomen? Nee, dat niet. Tenminste, niet als je de muziek moet geloven, want die straalt een hoop enthousiasme uit. De hoes van het album laat daarentegen wel weer het tegenovergestelde zien, maar goed… Don’t judge a book by its cover.

Even terug naar wat Cher je muzikaal gezien (in 39 minuten speeltijd) voorschotelt. De bekende formule: een niet originele combinatie van oude kerstnummers in een nieuw jasje gestoken, aangevuld met vier nieuwe liedjes. DJ Play A Christmas Song is een van die nieuwe liedjes. Een heel camp discoliedje met een productie die waarschijnlijk expres zo gemaakt is dat het doet denken aan de wereldhit Believe, die exact 25 jaar geleden uitkwam. Diezelfde wereldhit liet ons destijds kennismaken met wat tegenwoordig heel normaal is: autotune. Cher was in 1998 de eerste die hier schaamteloos gebruik van maakte, zo erg dat het bijna haar handelsmerk werd. Blijkbaar wil ze op haar 77ste nog even snel laten zien dat het vervormen van je stem compleet haar schuld is en dat ze lekker met die eer wil blijven strijken. Geef haar eens ongelijk.

Hoewel DJ Play A Christmas Song niet echt voor een typisch kerstgevoel zorgt, krijgt Cher dat met andere songs gelukkig wel voor elkaar. What Christmas Means To Me (met Stevie Wonder), Christmas (Baby, Please Come Home) (met Darlene Love), Run Rudolph Run, Put A Little Holiday In Your Heart (met Cyndi Lauper) en Christmas Ain’t Christmas Without You klinken allemaal precies zoals Amerikaanse producers kerstsongs ooit bedoeld hadden: groots, vrolijk en feestelijk. Kerstklokken en arrenslee belletjes uiteraard inbegrepen. Je krijgt meteen zin om naar de Intratuin te scheuren, de kerstboom op te gaan halen en deze vol goede moed proberen in de achterbak van je auto te proppen. En dan bij thuiskomt: optuigen maar!

Tegenover het blije feestgedruis in de hierboven genoemde liedjes staan de nodige zwijmelsongs. Luister bijvoorbeeld maar naar de Blues-klassieker Please Come Home For Christmas en een nieuwe versie van Michael Buble’s Home, die Cher voor het gemak meteen maar even met de man zelf heeft opgenomen. Ook leuk zijn de andere twee nieuwe geschreven liedje op het album: Angels In The Snow (een tweede discoknaller die qua sfeer juist wel weer wat meer het kerstgevoel bij je oproept, als je het vergelijkt met de track waarmee het album geopend wordt) en het Blues-achtige I Like Christmas. Dat zogenaamde hiphop liedje met Tyga (Drop Top Sleigh Ride) had de zangeres trouwens echt meteen regelrecht in de prullenbak moeten gooien. Welke producer deze afschuwelijke track uitermate geschikt voor Cher vond heeft duidelijk haar iconische status binnen de muziek niet begrepen.

Verder waagt de zangeres zich nog aan het ondeugende Santa Baby (al is haar versie wel minder leuk dan de versies die Madonna en Kylie Minogue ooit hebben geproduceerd) en komt er met het filmische This Will Be Our Year een leuke afsluiter aan je voorbij.  Al met al is het kerstpakket van Cher (op wat minder interessante presentjes na) er eentje waarmee je de feestdagen prima mee door kunt komen. Maar, eerlijk is eerlijk: Cherry Christmas had een leukere albumtitel geweest…

Tags