Danny Vera – The New Black and White Pt. V

The New Black and White

Waardering

8

7

Danny Vera geeft op vrijdag 30 september zijn grootste show tot dusver. Een uitverkochte Ziggo Dome wacht de man en zijn band, die de voorbije jaren mateloos populair werd met als kroonjuweel de megahit Rollercoaster. Deze nieuwe mijlpaal wordt extra onderstreept met de release van The New Black and White Pt. V.

Het is het vijfde deel uit de inmiddels befaamde ep-reeks en meer dan ooit staat Vera open voor invloeden van buitenaf. Zowel The Rosenberg Trio als Krezip (voornamelijk Jacqueline Govaert) doet van zich spreken. The Rosenberg Trio laat zijn stempel vooral achter op A Fadin’ Blue. Die gypsy gitaren zorgen vanaf de eerste seconde voor een aanstekelijk jazz-vibe, die zijn invloed uitoefent op het hele nummer. Toch zorgt Vera er met zijn stem voor dat het onmiskenbaar een nummer van hem blijft. Sowieso past de sfeer van The Rosenberg Trio hem verraderlijk goed. Die samenwerking mag in de toekomst vaker van stal gehaald worden.

De stempel die Govaert drukt op Making A Memory is een stuk minder nadrukkelijk. Toch ligt de samenzang tussen de twee voormalig klasgenoten van de Rockacademie prettig in het gehoor. Vera duikt het liefst nog verder in het verleden zijn eigen studietijd. Zo heeft hij een eigen versie van de gospelklassieker Peace in the Valley, dat onder andere uitgebracht werd door legendes als Johnny Cash en Elvis Presley. Met opener Sorrow’s Leavin’ Town gaat hij nog iets verder terug naar de jaren ’40: swingende bigbandmuziek uit de tijd van Frank Sinatra. Het toont maar weer eens aan wat voor een muzikale kameleon hij is.

Vervolgens eindigt Vera de plaat weer in het hedendaagse. 25th of December is een kerstliedje dat eigenlijk geen kerstliedje is, maar vooral een ode aan zijn in 2020 op die dag geboren dochter Lavie Vey. ‘It was Christmas without Christmas ‘cause of you.’ Een fraai foefje aan het einde is een korte sample van Jingle Bells

De tijdreis en uiteenlopende stijlen botsen geen moment met elkaar. The New Black and White Pt. V is wederom een uitnodigende ep, die alleen maar bevestigt dat hij terecht in aanmerking komt voor een uitverkochte Ziggo Dome.