Danny Vera – The New Now

Waardering

7

8

8

8

Danny Vera is al een oude rot in het vak, maar brak vorig jaar pas echt door met zijn hit Roller Coaster. Zijn nieuwe plaat The New Now is zelf ook een volledige rollercoaster. Zowel qua muziekstijl als onderwerpen: van rock ’n roll tot gospel, van oude liefde tot het verwerken van een verlies.

De naam van het album, The New Now, onderstreept waar veel mensen in deze tijd mee worstelen: door de coronacrisis moet men wennen aan ‘het nieuwe nu’, waarbij deze plaat troost kan bieden. Het eerste nummer Hold On To Let Go, is een rustige song die ervoor zorgt dat je meteen in het album zakt. De gemoedelijke sfeer van de song doet denken aan Roller Coaster, zonder dat het voelt als een kopie. Ook Tuesday heeft een vergelijkbare rustige sfeer, terwijl het gaat over de drukte die wij in het dagelijks leven ervaren: ‘In the weekend we’re so busy, and on Monday we’re just tired/ And Wednesday is for lovin’, and on Thursday years fly by/And Friday we’re just working on the dream/So Tuesday, only Tuesday, Tuesday’s good for crying.’ En als de teksten geen troost kunnen bieden aan de luisteraar, kunnen de klassieke sounds van de tracks je terugbrengen naar vroeger tijden: eventjes weg van het nieuwe nu.

Een goed voorbeeld van een lied dat je meesleurt naar een andere tijd is That Midnight Thang. Een upbeat rock ’n roll nummer met een catchy gitaarriff dat het moeilijk maakt om stil te blijven zitten. Voor de luisteraar die Vera alleen kent van zijn grootste hit zal dit misschien even wennen zijn. Toch is het lovenswaardig te noemen dat Vera nog steeds vasthoudt aan de muziek die hij altijd al graag maakte, en niet zijn repertoire heeft omgegooid om nieuwe fans te pleasen.

Het album sluit af met het gospelnummer Weak and Weary, met teksten als ’I turn to you and my troubles go away.’ De ‘you’ kan ook gaan over een geliefde in plaats van God, afhankelijk van hoe de luisteraar de tekst interpreteert. Hoe dan ook wordt het album op een rustige en hoopgevende manier afgesloten, en nog lang na het horen van de laatste noot gonst de muziek van de gehele lp door je hoofd.

Het maakt van The New Now een klassiek, maar verfrissend album, dat je de komende koude wintermaanden door kan slepen. Ondanks dat er misschien geen directe samenhang is tussen de verschillende nummers, stoort dit niet. De eigen stijl van Vera zorgt ervoor dat de liedjes samen toch een geheel vormen. Daarnaast is dit album een goede ‘eerste kennismaking’ voor iedereen die de oude rot pas net leert kennen.