Dream Theater – A View From The Top Of The World

View From The Top

Waardering

8

7

7

A View From The Top Of The World is een klassiek en sterk Dream Theater-album. Het is ergens jammer dat je het, als je zou willen, bij deze ene zin kan laten wat deze recensie betreft. Want de koningen van de progressieve metal doen vrijwel niets dat je niet eerder van ze hoorde. Maar zoals gezegd: ze doen het wel heel goed. Een plaat op maat gemaakt voor elke doorgewinterde progmetalfan.

Hoewel het kwintet New Yorkers benadrukte dat dit geen conceptalbum is, zoals The Astonishing, is er zeker op de eerste helft van het album een thema te ontdekken met The Alien, Invisible Monster en Sleeping Giant. De mysterieuze wezens vliegen je om de oren. Met die laatste, Sleeping Giant, is direct ook de meest interessant track van de hele plaat benoemd. De markante pianosolo van Jordan Rudess in het midden steelt de show en hoewel de song meer dan tien minuten duurt, voelt het toch alsof Sleeping Giant iets te kort is. Vooral het einde komt relatief snel na een lang uitgesponnen track. 

Overigens is tien minuten bij lange na niet genoeg om de langste track van A View From The Top Of The World te zijn. Dat is de afsluitende titeltrack, die meer dan twintig minuten in beslag neemt, wat trouwensnog lang geen persoonlijk record is voor Dream Theater. De opbouw is zorgvuldig, met naast de gebruikelijke metal- en progelementen ook wat klassieke tintjes, zoals een strijkersensemble en een harp. Zeker op dit nummer merk je hoe veel aandacht de band besteedt aan zijn composities. Vooral op zo’n driekwart van A View From The Top Of The World krijg je het beste van Dream Theater voorgeschoteld, als John Petrucci zich even helemaal uitleeft op de gitaar. 

Op Invisible Monster gaan alle muzikanten behoorlijk te keer in het midden van de track, terwijl er een razendsnel ritme gehanteerd wordt. Ook vocalist James Labrie is hier prominent aanwezig op de eerste helft, met voor Dream Theater-begrippen weinig muziek zonder zang. Het door sierlijk pianospel gekleurde Transcending Time is de meest lichte song van het album, terwijl Awaken the Master exemplarisch is voor deze plaat. Het nummer staat als een huis en bevat een bak aan sterke riffs, maar is geen tel onderscheidend binnen het oeuvre van de band. 

A View From The Top Of The World is daardoor een soort greatesthitsplaat zonder eerder uitgebrachte nummers. Die herkenbaarheid is dan ook de kracht van Dream Theater.