Elephant – Big Thing

Medicine

Waardering

7

Je moet eerst spelen en vlieguren op het podium maken voordat je een plaat uitbrengt. Voor Elephant was dat niet makkelijk. De Rotterdamse band ontstond namelijk tijdens de pandemie en kon daardoor zijn geluid niet oefenen tijdens concerten. Tegen beter weten in stortten ze zich op het schrijfproces. Toch lijkt dat het viertal niet te deren. De zelfgetitelde debuut-ep werd goed ontvangen en met het eerste album Big Thing wordt die lijn doorgetrokken.

Zonnige melancholie in majeur, zo typeert Elephant zijn muziek zelf. Wie naar een paar nummers luistert snapt al direct wat er bedoeld wordt. De muziek is niet te ingewikkeld, voelt warm en toch proef je zelfs zonder op de teksten te letten al dat niet alles zo fijn is als de tonen beweren. Neem alleen al de belangrijkste regels van de single Medicine. ‘I got the medicine/To make you feel again/I got the medicine for you.’ In dit geval is het medicijn nodig tegen het sluimerende cynisme en de negativiteit die de laatste jaren de overhand lijken te krijgen. Het is een tekenende insteek voor de band. Het alternatief voor het sombere aanbieden. 

Waar Medicine al een sterk nummer is, scoort Hometown nog een paar punten hoger. Terwijl Frank Schalkwijk zingt over hoe hij het liefst zou terugkeren naar zijn geboortestad voor een simpel leven, klinken de volle tonen en een snerpende gitaarsolo. Het staat in contrast met enkele latere nummers, die rustig voortkabbelen, zoals Sunlight en Saturday Night. Hoewel het geen heel sprankelende songs zijn, zorgen ze wel voor een balans binnen Big Thing. Al slaat de balans soms wel iets door naar de majeur-kant in plaats van naar het avontuurlijke.

Only Love is het moment waarop die balans in het nummer zelf zit. Op de eerste helft gaan de jengelende gitaartonen rustig aan je voorbij, waarna in de laatste minuut Schalkwijk en Michael Trouserhouses hun kunsten op hun snaarinstrument laten horen. 

Talent om een big thing te worden is er bij Elephant zeker aanwezig. De band heeft een kenmerkende en eigen sound en combineert dat met prima liedjesschrijfkwaliteiten. De solo’s op het album verraden dat er potentie is om nog veel meer te doen en ontdekken qua stijl. Dat kan de band doen nu het podium weer beschikbaar is. Maar zonnig melancholisch in majeur beginnen is een uitstekend vertrekpunt.