Embrace – Embrace

Acht jaar. Dat is een flinke tijd om zonder album te zitten (Tenzij je Axl Rose heet natuurlijk). De Engelse Britpop band Embrace deed er niet moeilijk over maar hervond toch ergens het heilige vuur en komt nu met…Embrace. Was it worth the wait?

Het vijfkoppige Embrace bracht zestien jaar geleden hun debuutalbum The Good Will Out uit en was daarmee redelijk succesvol. De vier albums die volgden kregen aardige recensies, maar brachten de band geen succes. Na This New Day (2006) was de band er klaar mee. Veel deden ze niet in de tussentijd. Gitarist Richard McNamara: ‘We’ve gone from barely seeing or speaking to each other, dodging rumours about a band split, to living out of each others pockets.’

In 2011 doken ze opnieuw de studio in. Bijna drie jaar later is daar de geboorte van het zelf getitelde zesde studioalbum. Zanger Danny McNamara: ‘We had been away so long because we were unwilling to return with an album unless it was better than our debut.’ De hamvraag is nu natuurlijk: is het een geslaagde comeback?

Het simpele antwoord hierop is nee. Na het succes van bands als Oasis en Coldplay werd Groot-Brittannië en de rest van de wereld overspoeld met britpop. Helaas is het merendeel daar van inspiratieloos en repetitief. Embrace, met al hun ervaring, probeert het wel maar slaagt er geen seconde in om te verrassen of het genre op zijn kop te zetten.

Het is niet per se allemaal slecht, maar de woorden repetitief en futloos zijn hier van toepassing. De nummers Protection en Follow You Home zijn bedoelt als epische stadionrock. Groots aangezet, opbouwend refrein, een koor er bij; niet slecht, maar niets bijzonders. Het album bevat nog meer van zulke nummers en na een luisterbeurt of twee klinkt het ontzettend als een herhaling van zetten. Het album had meer afwisseling kunnen gebruiken.

Er is niets dat Embrace onderscheidt van andere britpop bands en met hun ervaring was dat toch eigenlijk wel een vereiste. Na een hiatus van acht jaar en drie jaar in de studio, is Embrace een uiterst magere score.