Guusje – Liedjes Over Meisjes

Liedjes Over Meisjes

Waardering

1

8

Guusje brengt zijn debuutalbum Liedjes Over Meisjes uit, een project waar hij lang aan gewerkt heeft. Over de afgelopen twee jaar zijn maar liefst zeven van de elf nummers al eerder uitgebracht als single, onder meer De Laatste Trein. De cover van het album is ‘quirky’. Guus Mulder die met zijn ontblote bovenlichaam poseert voor een roze achtergrond met een duif op zijn hoofd. De eigenzinnigheid die je ziet op de cover, hoor je helaas niet terug in de muziek.

De instrumentals zijn ronduit saai. Het klinkt allemaal erg amateuristisch, alsof het geproduceerd is bij een beginnerscursus in GarageBand. De lyrics zijn daarentegen interessanter. Met teksten zoals Alleen in de coupé/Steeds iets verder bij je vandaan/Terug naar de Lelylaan, schetst Guusje een type: een flower boy hipster uit 2022, hoogstwaarschijnlijk woonachtig in Amsterdam, wachtend op het perron met een jointje in zijn hand. Uiteraard draagt hij Glittersokken in zijn afgetrapte Vans. Ook luistert hij naar Frank Ocean, de perfecte keuze om Die Gevoelens van zijn recente break-up te herbeleven. Door dit soort teksten heeft het album een hoog relatability gehalte. Maar is dat genoeg om de goedkope lo-fi beats overeind te houden? 

In principe is er niets mis met een simpele instrumentaal. Kijk bijvoorbeeld naar Clairo en Joji, die beiden een prachtige entree in de muziekwereld maakten met singles die zij zelf produceerden op GarageBand. Maar dat Guusje geen Joji is, mag ook wel duidelijk zijn. Hoe hij er live vanaf zal komen, is raadselachtig. De liedjes zijn niet bepaald dansbaar en hij lijkt ook geen instrument te bemeesteren. Kortom, veel potentie voor een leuke karaokeavond, waarbij Mulder monopolie op de microfoon heeft. Maar wellicht kan hij goed uit de voeten komen met zijn danspasjes. Wie weet… 

Op Instagram vertelt Guusje over het tot stand komen van zijn debuutalbum: Het hele proces was eigenlijk een gekke rollarcoaster. 3 jaar geleden zong ik een demo in die voor iemand anders was geschreven, en dat was opeens vet en zodoende werd “Guusje” geboren. Inmiddels ben ik een burn-out verder, ben ik een labeldeal in- en uitgegaan, en ergens in de tussentijd is dit album tot stand gekomen. 

Liedjes Over Meisjes is een leuk achtergrondmuziekje voor in de supermarkt, maar niet erg interssant. Dit wil niet zeggen dat project Guusje niet van de grond zal komen. Misschien is er juist veel animo voor een paar lekker wegluisterende tracks, waar veel twintigers zich in herkennen.