Jaap Reesema – Als Je Voor Me Staat

Jaap Reesema-album

Waardering

5

6

Na het winnen van The X Factor in 2010 was de weg naar succes er eentje met een omweg voor Jaap Reesema. Toen succes met zijn eigen muziek uitbleef, werkte hij als Jake Reese mee aan danceplaten van onder anderen Hardwell, Lucas & Steve en Armin van Buuren. Dankzij twee nummer 1-hits in België (waaronder de ballad Nu Wij Niet Meer Praten met Pommelien Thijs) wist Nederland ook ineens weer wie Jaap Reesema was. Het nieuwe album Als Je Voor Me Staat moet zijn zwaarbevochten status onderstrepen.

De afgelopen periode hield Reesema de spotlights op zich met de single Alles Komt Goed en zijn deelname aan Beste Zangers. Aan het populaire tv-programma hield hij ook nog eens de hitsingle Grijs over, die als bonustrack aan Als Je Voor Me Staat is toegevoegd. Nu is die albumtitel er eentje waarvan het glazuur meteen van je tanden springt, want de woordkeuze is behoorlijk klef en cliché. En de songs op de plaat zijn dat ook. Tien liefdesliedjes waarin Reesema braaf de ideale schoonzoon speelt en dus niet het achterste van zijn tong laat zien. Vaderlandse clichépop ten top, die door elke willekeurige Nederlandstalige artiest gezongen had kunnen zijn.

Het wordt tijdens de 35 minuten van Als Je Voor Me Staat nooit spannend, al zitten er wel vier opvallende songs in de tracklist verstopt: De Helft Van Je Hart, Laat Me Nooit Meer Los, Thuis en het dansbare Met Open Ogen. Niet omdat ze zo vernieuwend zijn, maar omdat dit de enige nieuwe liedjes zijn die nog niet bekend zijn bij het grote publiek. De rest van het album is opgevuld met songs die al eerder verkrijgbaar waren, zoals Mijn Kleine Presidentje, Code Rood en Voor Je Van Me Houdt. Daarmee is Als Je Voor Me Staat haast een best of-album waar nog even snel vier nieuwe liedjes aan zijn toegevoegd. Je vraagt je af of Reesema andere songs niet goed genoeg vond of überhaupt geen liedjes meer over had.

Laat het duidelijk zijn: qua stemgeluid behoort Reesema op commercieel vlak tot één van de beste zangers van Nederland. Het is dan ook behoorlijk jammer dat hij niet profiteert van die status op zijn album, op die sterke uithaal in Grijs na. Op een volgend album mag het vocaal gezien veel uitdagender zijn, maar laat de zanger dan ook meteen de muziek zelf van een kwaliteitsimpuls voorzien. Stevige gitaren en flinke drumpartijen, gegoten in sterke Nederpop up-temposongs: het zou een goede combinatie zijn. Of Reesema haalt zijn Jake Reese-imago uit de mottenballen en gooit daar een Nederlandstalig sausje over. De aanpak van Als Je Voor Me Staat gaat simpelweg snel vervelen en laat te weinig van zijn veelzijdigheid als artiest horen. Kwaliteiten heeft Reesema genoeg, nu alleen nog de ballen hebben om niet langer op safe te spelen en lekker te gaan knallen. Lieve Jaap, jij kunt dat!