James Vincent McMorrow – The Less I Knew

The Less I Knew

Waardering

8

7

7

James Vincent McMorrow maakt er een druk jaar van. The Less I Knew is de eerste van twee platen die de Ierse singer-songwriter in 2022 uitbrengt. Met een tijdsduur van 33 minuten is het geen lang album, maar McMorrow weet je gedurende dat halfuur te trakteren op tal van moois.

De opening van de plaat is werkelijk waar heerlijk. Er wordt even de tijd genomen om met geluiden de sfeer te schetsen. De vogels fluiten en leiden samen met de aanzwellende, zomerse akoestische gitaar de achtergrondzangeressen in. Het is een fantastische manier om je onder te dompelen in de plaat en McMorrow doet dat dan ook perfect richting Hurricane. Het nummer is vol en rijk gearrangeerd met tal van prachtige details en soulvolle zang maakt het helemaal af. Ook Steven is een heerlijk nummer. Het is een stuk vrolijker en in een hoger tempo, maar weer geldt dat ontzettend aan de muzikale omlijsting veel aandacht is besteed.

Voor de titeltrack is het even schakelen. The Less I Knew is een klein nummer, waarin McMorrow zich onder pianobegeleiding kwetsbaar opstelt. ‘Please just be kind when I drag myself out on through the line/’Cause in the end I think that maybe the less, the less/The less I knew the better.’ Niet geheel onlogisch is dit ook de track die de boodschap van het album het best belichaamt. ‘Het gaat erom dat je milder moet zijn voor jezelf, dat veel in de wereld vooral show is en niemand immuun is voor druk.’ Het andere rustige lied is I Am A Masterpiece. Ditmaal kiest McMorrow de akoestische gitaar als zijn uitgangspunt. 

Verder wordt McMorrow op al zijn nummers ondersteund door een volwaardig popfolkband. Hij weet zijn songs op die manier vaak iets extra’s mee te geven. Zo lijkt Head Look Like Drums lang een vrij vlak nummer, maar tegen het eind is er toch nog een blazertje die het geheel opfleurt. Dat is in ieder geval een beter scenario dan de gekozen vorm voor Lighten Up en A Lot To Take. De band slaat in beide nummers zoveel verschillende wegen in dat het chaotisch wordt. De tracks slaan zodoende niet aan. 

Toch blijft The Less I Knew van McMorrow vooral een fraai album. De klasse druipt ervan af bij zowel de zanger zelf als zijn begeleidingsband. De verwachtingen voor plaat nummer twee, het al aangekondigde Heavyweight Champion of Dublin 8, zijn alleen maar groter geworden.