Krezip – Sweet High

Waardering

7

8

7

7

7

Heb je ze gemist? Krezip. De band ‘ons’ zeker wel, zo kunnen we voorzichtig stellen na het horen van het nieuwe album van de Tilburgers. De poprockgroep keerde begin dit jaar terug nadat in 2009 de stekker eruit werd getrokken en heeft nu de supriseplaat Sweet High (een verwijzing naar de uitzwaaisingle Sweet Goodbyes) uitgebracht, dat vol staat met liedjes over elkaar missen en weer samen zijn.

Natuurlijk, de tracks op Sweet High zullen grotendeels bedoeld zijn als liedjes over de liefde. Toch is de thematiek moeilijk helemaal los te zien van de hereniging van de populaire band met haar fans. Niet voor niets werd de plaat gelanceerd op donderdagavond, tijdens hun eerste van drie stijf uitverkochte optredens in de Ziggo Dome. Dat is marketingtechnisch slim gedaan, maar het bracht ook een symbolisch tintje met zich mee. 

Als je naar Sweet High luistert, krijg je de indruk dat de break van tien jaar de band goed heeft gedaan. Krezip klinkt fris en energiek op een aangename manier. Plug It In – de plaat die lange tijd hun laatste reguliere studioalbum leek te zijn – was onrustig, springerig en bij vlagen zelfs onvolwassen, waarbij zangeres Jacqueline Govaert als klap op de vuurpijl ook nog wel eens uit de bocht vloog. Alsof je al merkte dat ze op hun laatste benen liepen. Die mankementen zijn nu verholpen, al betekent dat niet dat het alleen maar goed is wat je krijgt voorgeschoteld. Zo had Unlike Anything wat de onrust betreft prima op Plug It In kunnen staan. Verder is How Would You Feel een track die niet weet te overtuigen en bovendien een halve minuut te lang duurt, waardoor de eindeloos repeterende lyrics je de neus uitkomen. 

Maar verder luistert Sweet High prima weg. Door de sterke vocalen en hoge pianoklanken is With You een potentiële klassieker binnen het Krezip-oeuvre. Het valt in elkaar als de perfecte poprocksong. Ook Been Here Before, Back In Love en leadsingle Lost Without You zijn stuk voor stuk sterke songs. Sowieso zit het album goed in elkaar, met een fijne afwisseling van verschillende stijlen en effecten. Dat zorgt ervoor dat het album gedurende een ruim half uur interessant blijft. Van de ingetogen ballad Comeback With Me Now tot de aparte vogel Girlfriend. In beide gevallen geldt dat het trage en rustige nummers zijn, maar bij de een komt het geluid van getokkel op de akoestische gitaar, het andere nummer vindt plaats in hele dromerige setting.

Toen Krezip begin dit jaar terugkeerde, leek het er niet op dat dit gepaard zou gaan met een nieuwe plaat. Dat Sweet High uiteindelijk toch als verrassing gedropt is, zorgt ervoor dat de band een waardigere afsluiter van haar collectie heeft dan voorheen het geval was. Het geeft ze de kans af te ronden met een zoet smakend hoogtepunt.

    Wat vind jij van deze plaat?