Laura Misch – Sample The Earth

1.83.0-FLTC5XOV576AGWDGVEVLEKRKDI.0.2-8

Waardering

7

Een nieuw album van Laura Misch. Nou ja, nieuw. Met Sample the Earth komt Misch met een akoestische versie van haar in 2023 verschenen Sample the Sky. Volgens de Instagram van Misch zelf is het album in één keer, live opgenomen voor een groep met dierbare vrienden. Dat intieme en kwetsbare straalt ook zeker van Sample the Earth af.

Te beginnen met Sax Rise – Regrown. Een rustig en fijn begin zonder zang. Een combinatie van rustige harptonen en geluiden van een jazzy saxofoon. Een karakteristiek geluid voor Laura Misch én voor dit album.

Met Lightyears – Regrown wordt de luisteraar pas echt verwelkomt. ´Welcome home, rest your weary mind’, zingt Misch meermaals in dit wederom rustige nummer. Met haar warme stem en lange noten in haar zang zit er een fijn gevoel in deze track. De harptonen, die het ritme goed aangeven, blijft de aandacht wel hangen. Diezelfde tonen worden naarmate het einde nadert iets sneller, wat het mysterieuze aspect van het nummer versterkt.

Portals / Outer Edges – Regrown kent weer een andere kant. Het begint met vrolijkere harptonen en klinkt een stuk minder mysterieus dan andere tracks op dit album. Misch zingt veel hoge tonen, dit in combinatie met een echo-effect halverwege het lied, wat zorgt voor een interessante twist.

Voor de liefhebbers van de karakteristieke saxofoon van Laura Misch is er ook zeker wat wils op Sample The Earth. Voor in City Lungs – Regrown is er veel aandacht voor dit instrument, met een fijne jazzy toon. En ook in Hide To Seek heeft de saxofoon een mooi plekje gekregen tussen de andere instrumenten. Hide To Seek is een van de twee tracks op Sample The Earth met een officiele featuring van Marysia Osu. Een Londense harpiste waar Misch vaker mee samenwerkte.

Nummers als Wild Swim, Widening Circles en afsluiter Birdseye zijn geen hele opvallende toevoeging. Ze lijken in elkaar over te lopen en komen sterk overeen wat betreft gevoel. Listen To The Sky is hier een opvallende toevoeging bij. In deze track is Misch een stuk beter te verstaan en gebruikt ze haar stem op een andere manier. Ook zit er meer ritme in dit nummer, wat de melodische combinatie van harp en viool op de achtergrond prettig doorbreekt.

Het grote verschil tussen Sample The Earth, het akoestische zusje van Sample The Sky is het gemis van een elektronische beat. Dit wordt voornamelijk opgevangen door de rustgevende harptonen en stiltes, die de kwetsbaarheid benadrukken.

Sample The Earth is dus een voornamelijk rustig album, vol met fijne melodische en jazzy nummers om af en toe even bij weg te dromen. Met dit album óf de niet-akoestische versie staat Laura Misch op zaterdag 13 juli op het North Sea Jazz festival in Rotterdam.