Laura Pausini – Laura Xmas

Waardering

7

Al 23 jaar heeft ze een succesvolle carrière, maar het opnemen van een kerstalbum kwam er maar niet van. Tot dit jaar. De afgelopen maanden heeft Laura Pausini zich mogen inleven in de feestdagen waar mening artiest gek op is: Kerstmis. Het resultaat is te horen op Laura Xmas, een album gevuld met twaalf traditionele kerstliedjes. Engels is voornamelijk de taal die de hoofdrol speelt op deze nieuwe langspeler van de Italiaanse zangeres, maar aangezien Pausini ook bekend staat om het spreken van Spaans en Frans zijn er ook versies van Laura Xmas verkrijgbaar met liedjes in die twee talen.

Eerder maakte de zangeres al een volledig Engelstalig album (waarvan de single Surrender een bescheiden hitje werd hier in Nederland), maar qua succes bracht dat niet het gewenste resultaat op. Als je je bedenkt dat Pausini zich sindsdien amper aan de wereldtaal heeft gewaagd, zijn de Engelstalige opnames voor Laura Xmas dus vrij uniek. Haar manier van zingen in het Engels met een Italiaanse tongval blijft na al die jaren nog steeds een hoog schattigheids-gehalte hebben.

Door de vele strijkers en blazers van het Patrick Williams Orchestra (dat als een rode draad door de liedjes heen loopt), krijgt Laura Xmas de juiste warme sfeer die een kerstalbum zo nodig heeft. Zie het als een vrouwelijk antwoord of stiekeme kopie van Michael Bublé’s bestseller van de feestdagen. Het geheel klinkt allemaal erg Amerikaans, alsof er een Disney soundtrack aan je voorbij komt. Jammer is wel dat Pausini, ondanks haar eigen schrijfskills, zelf geen enkel nieuw origineel liedje heeft geschreven voor dit album en alleen kiest voor bekende nummers als Jingle Bell Rock, Feliz Navidad en Santa Claus Is Coming To Town. Een aantal nieuwe geschreven liedjes hadden het album net wat leuker kunnen maken. Daarnaast heeft de zangeres hierdoor haar kansen op een eventuele toekomstige kerst klassieker toch enigszins verspild.

Met de overdosis kerstmuziek waar iedereen jaarlijks mee wordt overvallen, is het aan luisteraars zelf of ze Laura Xmas opnemen in hun jaarlijkse afspeellijsten voor de feestdagen. Ikzelf heb nou eenmaal een zwak voor de zangeres, dus met deze plaat raakt ze ergens wel de juiste snaar maar eerlijk is eerlijk: origineel is ze zeker niet.