Mazey Haze – Always Dancing (ep)

Waardering

7

8

Wat goed is, komt snel en dat geldt zeker voor de pas 21-jarige Nadine Appeldoorn. Als Mazey Haze durfde de muzikante dit jaar in de spotlights te stappen en dat deed ze met verve. Na een aantal fijne singles kan de aan het Amsterdamse Conservatorium afgestudeerde singer-songwriter vol zelfvertrouwen haar debuut-ep Always Dancing over het land uitstorten.

Op het eerste oog lijkt de songtitel van Sad Lonely Groove wat verwarrend. Het mystieke nummer klinkt immers als een verwarmende zonnestraal om met gesloten ogen heerlijk bij weg te zweven. Maar wie de lyrics bekijkt, bemerkt dat er meer aan de hand is. ‘Your face looks the same as if I was floating around in dead air for months or days.’ Een tekst die duidelijk geschreven is in een periode waarin Haze minder lekker in haar vel zat, mede door een verbroken relatie. Sad Lonely Groove is een knap staaltje emotie op papier krijgen.

Ook het dansbare Headspin heeft een minder vrolijk randje op tekstueel gebied. Haze beschrijft op een mooie wijze hoe iemand omgaat met een gebroken hart, met de wispelturige en soms egoïstische gedachtes die daarbij komen kijken. De zwierige indiepop waar de tekst op is geplaatst, maakt dat je toch met een positief gevoel uit Headspin komt. Die tweeledigheid in de muziek van Haze is eigenlijk wel prettig: het geeft de luisteraar volop de kans om zelf te bepalen of de onbezorgde of de donkere variant weerklinkt, afhankelijk van of je op de lyrics let.

De kwaliteiten van de singer-songwriter komen het duidelijkst naar voren in het glorieuze titelnummer Always Dancing. Een track met een flinke Beach House-vibe. Heerlijke op gitaar gestoelde dreampop met wederom een intrigerende tekst. De lyrics worden extra speels door de zinnen die soms weer langer, dan weer korter dan een bepaalde melodielijn duren. Sad Lonely Groove en Headspin waren al prima singles, maar met Always Dancing heeft Haze pas écht een visitekaartje om royaal uit te delen.

Met Don’t Care en Start Off Alone zijn er twee nog niet eerder verschenen nummers op Always Dancing te vinden. Eerstgenoemde heeft een hoop speelse elementen, maar moet door een gebrek aan kracht duidelijk zijn meerdere erkennen in zijn ep-genoten. Start Off Alone valt op door de duidelijk aanwezige synths. Die geven het lekker vet aangezette refrein extra cachet.

Dromerig, mysterieus, maar vooral overtuigend. Mazey Haze beschikt met Always Dancing over een debuut-ep om trots op te zijn. De dreampop van de 21-jarige muzikante is razend spannend door de continue strijd tussen licht en donker. Met Mazey Haze beschikt de Nederlandse indiepop-scene plots over een van de meest veelbelovende nieuwkomers van de laatste jaren.