Miss Montreal – Hier (Deel 1)

Hier

Waardering

7

8

Tijdens haar theatershows zong Sanne Hans – frontvrouw van Miss Montreal – al vaker in het Nederlands. En op Spotify zijn best een aantal liedjes van haar in onze taal te vinden, maar een compleet Nederlandstalig album was er nog niet. Daar heeft Hans de afgelopen tijd hard aan gewerkt en het resultaat wordt nu in delen de wereld ingestuurd onder de titel Hier. Volgens de zangeres heeft ze samen met anderen zoveel nummers geschreven dat het allemaal niet op één album past. Het is dus maar afwachten in hoeveel delen de plaat ook echt wordt uitgebracht. De eerste ep is alvast een sterk begin.

De ep wordt afgetrapt met de titeltrack en de huidige single Hier. De zangeres schreef deze sterke nederpopsong samen met Gordon Groothedde. Terwijl ze zingt over het overlijden van iemand waar je veel van houdt, wordt ze begeleid door een fijne productie die je ook weleens bij Nick & Simon terughoort. Logisch, want Groothedde werkt vaak mee aan de liedjes van het bekende Volendamse duo. ‘Het is genoeg, je houdt me niet meer tegen/Ik ben hier niet alleen door jou!’ zingt Hans in Laat Me Los. Bij zulke woorden zou je een hardere of misschien zelfs agressievere sound verwachten, maar niets is minder waar. Dit is opnieuw een fijne portie nederpop met een hoopvol en opbeurend karakter.   

In de pianoballad Het Liefst Met Jou (geschreven samen met Diggy Dex) laat Sanne wél het achterste van haar tong zien. Hierin klinkt ze ineens heel rauw, puur en echt. ‘En ik zit hier in de stilte te vechten met de tijd/Ik denk aan het begin en het laatste wat je zei/Om elke dag te vieren, nou zo makkelijk is dat niet/Het is moeilijk om te leven als je kapot gaat van verdriet!’ Adele, eat your heart out!

Naast het zingen van de wat kleinere liedjes staat Miss Montreal natuurlijk ook bekend als de energieke pop- en rockzangeres, die op het podium het best tot haar recht komt. Het liedje Los zal dan ook straks tijdens het festivalseizoen voor haar een genot zijn om live te spelen. De zangeres schreef de track samen met Tjeerd Bomhof, beter bekend als Dazzled Kid van de rockgroep Voicst. En rocky klinkt dit nummer zeker, maar daarnaast ook heel opbeurend, energiek en vol met strijdvaardige woorden die er helemaal in thuishoren. ‘Vandaag heb ik gejankt, al mijn tranen zijn op/Nu ga ik dansen tot het morgen wordt en vergeet dat het gister echt niet erger kon/Blijven dansen, ik ben los!’ Ja, ook dit is weer een heel fijn nummer!

De ep wordt afgesloten met Een Stap Terug, dat afgelopen oktober als eerste single van dit project werd uitgebracht. Dat was toen al een aangenaam voorproefje en nu, maanden later geldt dat nog steeds. Een beetje in de stijl van Rolling In The Deep, maar dan veel braver en liever. Ja, die kant van de zangeres is meer dan aangenaam. Conclusie: de eerste vijf van wat een compleet album moet worden, zijn een genot om naar te luisteren. Nu maar hopen dat Miss Montreal in het najaar, wanneer ze het volgende deel uitbrengt, hetzelfde kunstje voor elkaar krijgt.