Nick & Simon – Aangenaam

Waardering

6

7

Als we het hebben over veranderingen, dan kunnen Nick & Simon daar goed over meepraten, want 2017 heeft veel nieuwe dingen gebracht in de levens van het muzikaalste duo van Nederland. Niet alleen tekenden de mannen een nieuwe platendeal bij Warner Music, ook werden ze beiden vader van een dochter, gingen ze unieke samenwerkingen aan voor hun nieuwste album Aangenaam en legden ze hun hectische levens vast in YouTube vlogs voor alle fans.

Aangenaam is het zevende studioalbum van de mannen en is de opvolger van Open, hun vorige langspeler die twee jaar geleden verscheen. Voor de eerste keer in hun carrière maakten de mannen een plaat ‘echt’ samen. Nu horen we je denken: ‘da’s toch logisch als je een onafscheidelijk publiekelijk duo bent?’ Het feit is alleen dat voorheen zowel Nick als Simon apart van elkaar liedjes schreven. Nu was dat dus anders en dus opnieuw een verandering. De basis binnen de productie van het album ligt in het verlengde van de vorige platen, want opnieuw werkte het duo samen met producer Gordon Groothedde.

De teksten van de nieuwe liedjes zijn volgens Nick anders en beter. Nu is de schrijver van deze recensie niet meteen de persoon van de songteksten, dus is het niet aan hem om te zeggen dat Nick & Simon daadwerkelijk een groei hebben doorgemaakt, wat hun schrijfkunsten betreft. De melodieën en klanken, daar heeft hij tijdens het luisteren van Aangenaam vooral naar geluisterd. Hoewel hij Welkom, de eerste single van dit album, een mooie productie vindt, is het de single Zing! met Jayh die hem enthousiast maakte toen hij enkele weken voor de albumrelease werd uitgebracht. Een soort tropical Nederpop liedje met Caribische invloeden, geproduceerd door hit producer Jack $hirak. Voor Nick & Simon-begrippen gewaagd en vernieuwend op meerdere vlakken. Er werd dan ook gehoopt op meerdere muzikale zijstapjes en uitdagingen op dit album. Jammer genoeg laten de mannen het geknutsel met andere stijlen op Zing! na een beetje achterwege en dat is jammer. Die uitstapjes hadden (wat ons betreft) enorm goed in de vele veranderingen van 2017 gepast.

Hier en daar missen wij ook wat bezielingsmomenten, al is een mooi liedje als Minder Van Meer zeker het vermelden waard. Feel-good songs hebben duidelijk de overhand, waardoor Aangenaam over het algemeen gezien kan worden als een ‘gezellig’ album. Zo heeft Proosten Op De Doden alle ingrediënten in zich om uit groeien tot een toekomstige carnavalskraker. Nummers als Ondersteboven, De Dag En De Nacht en Leg Me Uit Wat Liefde Is zijn ongetwijfeld geschikte radio-hitjes, maar het zijn wel nummers die naar onze mening ook makkelijk op eerdere Nick & Simon platen hadden gepast.

Als je het ons vraagt stellen de mannen ons met Aangenaam een beetje teleur, want in onze ogen bewandelen ze grotendeels de gemakkelijke weg. De samenwerkingen met Jayh en Jack $hirak zijn absoluut een schot in de roos, dus wij zeggen: mannen, pak je kansen, blijf netwerken en maak bij een volgend album nog meer gebruik van (grote) producers, singers en songwriters die jullie sound nog meer op een positieve manier kunnen beïnvloeden.