Nielson – Weet Je Wat Het Is

Waardering

7

Het tweede album van Nielson kwam voor zijn fans als een grote verrassing. Slim was het wel, om tijdens zijn eerste concert in de HMH aan te kondigen dat zijn nieuwe plaat Weet Je Wat Het Is (gesigneerd en al) klaar lag voor de verkoop. Giel Beelen kwam even snel het podium op om het grote nieuws te verkondigen.

De 26-jarige Niels Littooij kennen we natuurlijk allemaal van Beauty & De Brains, maar voor zijn nieuwe album heeft hij echt uitgepakt. Hotelsuite kwam afgelopen maandag al uit, Hier Met Jou staat al vier maanden op Spotify en Sexy Als Ik Dans is natuurlijk een van zijn grote hits. Deze drie staan ook op het nieuwe album, samen met nog zeven andere nummers. Naast Jiggy Dje (Hotelsuite) hebben ook Guus Meeuwis en Paul de Munnik een plekje gekregen op Weet Je Wat Het Is.

Weet Je Wat Het Is wordt gekenmerkt door liefdesliedjes en meezingers. De teksten zijn voor iedereen herkenbaar en door de vele yeah’s blijven ze lang in je hoofd rondzwerven. We zijn ondertussen eigenlijk niets anders meer gewend van De Beste Singer-Songwriter-kandidaat, maar door de aparte beats brengt elk nummer je in een andere stemming.

Deze Is Voor Jou kan wel tot het meest zomerse liedje van het album worden benoemd. De zanger speelt op een speelse manier met zijn gitaar en daardoor waan je je bijna in het Caribische gebied.

Naast de zomerse klanken zijn er natuurlijk ook veel romantische melodieën te herkennen. Ze Is Het, Nachtdienst en Later Dan Wat Later passen met de uitdagende teksten goed in het repertoire van Nielson. Alwéér een liefdesliedje?! Ja, je hoort het goed, alweer een nummer over de liefde. Het kan te maken hebben met zijn achtjarige relatie met Hanna dat we nog nooit een break-up song hebben gehoord van de altijd vrolijke zanger.

Over liefdesliedjes gesproken: Er Is Hoop is er ook zo een. De stem van Paul de Munnik maakt het in dit geval wel iets specialer. Inspiratie voor het nummer haalt Nielson uit zijn eigen jeugd. Tijdens zijn concert in de HMH biechtte hij op dat hij vroeger vaker verliefd was op dames die te hoog gegrepen waren voor het jochie. De deuntjes van Er Is Hoop blijven in je hoofd hangen en door de makkelijke tekst kun je het zo meezingen.

Ook de samenwerking met Guus Meeuwis is een succes. De romantische melodie en de lieve tekst van Zo gaan perfect samen, net als de stemmen van de twee mannen. “Vroeger keek ik op tegen Guus, en nu sta ik hier gewoon samen met hem ons lied te zingen”, verkondigde de zanger tijdens de eerste live-uitvoering.

Nielson was tijdens Weet Je Wat Het Is aan het stuiteren van geluk. Je kon aan de zanger merken dat hij ontzettend trots en opgelucht was dat hij zijn fans eindelijk kon laten zien (en horen) waar hij al maanden mee bezig was. Eigenlijk was het gewoon een hele grote en spectaculaire release-party.

Het is een erg karakteristiek album met herkenbare tonen, maar toch mist de afwisseling. Het zijn bijna allemaal lekker vrolijke meezingers, en dat is precies wat iedereen van hem verwacht. Nielson zou ons de volgende keer nog meer verrassen als hij met iets totaal anders kwam!