Planet 1999 – this is our music ♫

this is our music ♫

Waardering

6

7

this is our music ♫ is een kleine ep van Planet 1999 van nog geen tien minuten lang. Maar in deze korte tijd worden een paar essentiele elementen van de moderne digitale cultuur vastgelegd.

De sound van Planet 1999 is erg visueel. Er wordt volop gebruik gemaakt van computergeluiden zoals glitches, synths en autotune. Hiermee wordt een kleurrijk en mierzoet geluid geproduceerd. De visuele wereld die geschapen wordt rondom dit project is essentieel voor de beleving van de muziek. Alle multimedia voor de promo zijn digitaal ontworpen door gianxmarco en Noel Freibert. Van 3D renders tot ASCII art; het doet allemaal erg denken aan de IT uit de jaren ’90, ten tijden van Mario 64. Maar dan in een palette van roze, blauw en paars.

De ep begint met een intro van acht seconden genaamd Z:/. Deze heeft wat weg van het startgeluidseffect van een PC. Vervolgens hoor je een bliepje in de laatste seconde, dat het volgende nummer i<3u inluidt. Dit is het nummer waar ze naar eigen zeggen het meest trots op zijn. Bandlid Charles Teiller: ‘Dit is het meest minimalistische nummer dat we ooit hebben gemaakt. Uiteindelijk bestaat het nummer uit slechts vier tracks.’ Dit is opmerkelijk, omdat de meeste shoegaze/dreampop muziek juist werkt met veel op elkaar gebouwde audiolagen. De langste nummers op het album, dune, crush en gold klinken als nostalgische futuristische liefdesliedjes. Het outronummer ()-(:>)-<={| klinkt als een PC die crasht met aan het einde sprookjesachtige fonkelingen. Hiermee is het cirkeltje rond.

this is our music is samenhangend en conceptueel. Zo heeft Planet 1999 ook eigen voice samples opgenomen die vervolgens meerdere keren worden gebruikt verspreid over de ep. Bandlid Alex Teiller vertelt dat het ondanks de korte duur twee jaar duurde om de ep te maken. ‘Het hielp wel om beperkingen aan onszelf op te leggen. Zo hebben we op de gehele ep geen reverb gebruikt. Deze muzikale keuze is geinspireerd op het album loveless van my bloody valentine. In totaal hebben we slechts zes instrumenten gebruikt op de ep.’

Planet 1999 staat getekend onder het muzieklabel PC Music. Dit label staat erom bekend te spelen met tegenstellingen zoals mens/machine, hoge/lage cultuur en minimalistisch/maximalistisch. Dit is ook terug te horen op this is our music . Op de ep wordt volop gebruik gemaakt van autotune, een middel dat door vele muziekliefhebbers wordt bestempeld als compleet kitsch. Sommige critici beschouwen dit soort hyperpop en glitch muziek als een hyperbolische, bijna satirische expressie van de moderne consumptiemaatschappij met computers, internet techonlogy en kunstmatigheid. Dit komt niet overeen met de visie van PC Music; zij willen het liefst gewoon interessante muziek produceren die dicht bij hun hart staat.

Ondanks het interssante concept is this is our music gewoon erg kort. Op muzikaal gebied gebeuren er zeker interessante dingen, zoals het beperkt aantal instrumenten. Ook is het bijzonder dat de ep een dromerige atmosfeer creeërt, maar tegelijkertijd toch crispy en clean audio bevat. Echter zijn de negen minuten niet sterk genoeg om omver geblazen te worden. Dit schept wel hoop voor een eventuele remix ep, iets dat Planet 1999 eerder heeft gedaan.