Seafret – Most Of Us Are Strangers

Most Of Us Are Strangers

Waardering

7

8

7

Seafret heeft alles in zich om een muzieksensatie te worden. Het folkrockduo, bestaande uit zanger Jack Sedman en gitarist Harry Draper, schrijft goede songs en mengt stijlen van populaire acts uiteenlopend van de stilte van Lewis Capaldi tot Walking On Cars en soms zelfs Imagine Dragons. Die veelzijdigheid maakt Most Of Us Are Strangers tot een zeer interessant album.

Wat direct opvalt is hoe indringend en helder de stem van Sedman klinkt. Zonder dat dit ten koste gaat van de muziek steekt zijn zang in veel van de nummers er bovenuit. Of het nu gaat om een ballad (Lie To Me) of een hardere folkrocksong (Magnetic), zijn kwaliteiten als frontman staan buiten kijf. Slechts een enkele keer trekt hij zijn uithaal iets te ver door. Hierdoor komt zijn stem op het punt van overslaan en is die eigenlijk iets over de top. Zo zou Be My Queen – dat muzikaal gezien een heerlijke knaller is – beter tot zijn recht komen, als Sedman zich iets meer zou inhouden. 

Toch zit Most Of Us Are Strangers heel goed in elkaar. Er is een goede afwisseling tussen de momenten waarop het duo enkel samen te horen is voor de ingetogen liedjes, en het wat hardere werk, waarvoor er enkele muzikanten aangetrokken zijn. Wel komen ze bij die tweede categorie vaak in hetzelfde stampende patroon terecht, waardoor er tegen het eind van het album eentonigheid op de loer ligt. Daar komt nog eens bij dat het ritme van de plaat vrij eentonig is. Alle songs hebben de lengte van een single die perfect is voor radio-airplay en zijn braaf volgens het couplet-refreinformat opgezet. Een verrassing, iets spectaculairs, iets unieks blijft uit.

Het blijft gelukkig staan dat de basis waar vanuit Seafret opereert ontzettend sterk is. Bovendien hebben de twee zich ontwikkeld in hun songwriting. Most Of Us Are Strangers is een stuk minder luchtig dan het debuut Tell Me It’s Real en durft ook iets moeilijkere onderwerpen aan te snijden. Dat blijkt onder andere uit de uitblinkende titeltrack. Dat nummer gaat over mensen met mentale problemen die naarstig op zoek zijn naar iemand om steun bij te vinden. ‘Most of us are strangers who want someone to save us/We’re looking out for angels and something we can hold on.

Dat is een vooruitgang bij Seafret die zeer fijn is om op te merken. Als in het muzikale kader er ook nog wat verbreding, verrassing en variatie komt, is dit duo in staat om ons nog heel vaak te vermaken.