The BlueBirds – Sisters

Waardering

8

9

Op sologebied hebben zangeressen Krystl, Elske DeWall en Rachèl Louise zo hun eigen carrières, maar door een gezamenlijke liefde voor countrymuziek en de hitserie Nashville ontstond vorig jaar opeens een spontane samenwerking. Daarmee was Neêrlands nieuwste drietal The BlueBirds geboren. De single Nothing On Me was het eerste wat de meiden gezamenlijk loslieten. Hierna volgden een kleine theatertour, een succesvolle clubtour begin dit jaar en vele optredens op diverse zomerfestivals.

Met al die ontwikkelingen kon de release van een album niet uitblijven en dus is de release van Sisters nu een feit. Compleet naar eigen zin en zonder de hulp van een label of management werd dit album in de afgelopen maanden in elkaar gezet. In JB Meijers en Matthijs van Duijvenbode werden de ideale producers gevonden, terwijl The Birds zelf de liedjes schreven of dat in combinatie deden met Lieuwe Roonder, JP Hoekstra, Will Knox, Jochem Fluitsma, Bertolf en Sjoerd de Vries.

Met Sisters brengt het drietal een lekkere mix van elf popliedjes, waar uiteraard een heerlijk country en Americana-sausje overheen gegoten is. The Birds leggen de focus vooral bij opzwepende tracks als Dynamite, Money, HighEx Lovers Blues en Loose Cannon die stuk voor stuk een genot zijn om naar te luisteren vanwege hun positieve vibe en sterke karakter. Uiteraard ontbreken ook de eerder uitgebrachte singles Nothing On Me en Famous niet. Naast het uptempowerk is er ook tijd voor bezieling en horen we pas echt hoe goed de stemmen van de meiden bij elkaar kleuren in de liedjes Anything, Till I Found Someone en The Pain Of Loving You. De laatste van deze drie is overigens een cover van Emmylou Harris, Dolly Parton en Linda Rondstadt die in 1987 gezamenlijk het album Trio uitbrachten en voor The BlueBirds een grote inspiratiebron zijn geweest.

Op liefdesgebied hebben Krystl, Elske en Rachèl de afgelopen tijd nogal wat te verduren gekregen. Een scheiding, relaties die op de klippen liepen, mislukte date-avonturen; dat zijn niet bepaald de happy endings. Dat mannen dus een grote inspiratiebron zijn geweest tijdens het maken van dit album komt dan ook niet echt als een verrassing. Zo schreef Krystl het liedje Dynamite nadat haar relatie met Radio 2-dj Paul Rabbering was stukgelopen. Toch heeft dit nummer (ondanks die break) een vrolijke melodie en ontstaat er door de inbreng van stoere gitaarpartijen een krachtig geluid. De strijdvaardige woorden ‘Today I’m giving up this fight, but tomorrow I’m dynamite!’ maken het totaalpakketje af.

De huidige single Money ontstond nadat Rachèl op een mislukte (happn)date was geweest met een man die zijn ‘ik ben nogal loaded-status’ een stuk belangrijker vond dan de vrouw met wie hij op dat moment de kroeg was ingedoken. Met dit vrolijke popliedje gooien The Birds de invloeden van country en Americana even aan de kant en maken ze ruimte voor het meest commerciële liedje van hun album. Vooral met het makkelijk-mee-te-zingen-refreintje maken ze dat extra duidelijk.

Ondanks alle tegenslagen binnen de liefde zijn de songteksten op het album allesbehalve treurig. Volgens Rachèl is er geen enkele track waarbij het drietal de slachtoffer speelt, simpelweg omdat ze elkaar hebben. De titeltrack Sisters is daar het beste voorbeeld van; een heerlijk feelgood countrypopliedje dat je in een dronken bui in de kroeg kunt zingen om elkaar te steunen in nare tijden. Independent women, daar houden we van! Het gemak waarmee vorig jaar de succesvolle samenwerking begonnen werd, het plezier tijdens de vele optredens in het hele land en de drive om met elkaar een goed stel liedjes af te leveren: het is allemaal heel duidelijk te voelen en te horen op dit sterkte debuutalbum. Wat ons betreft blijven die solocarrières nog even in de ijskast liggen!